Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu vill Robin Bengtsson ut i Europa

Han kom femma i Eurovision Song Contest. Nu vill Robin Bengtsson förvalta framgången. – Det handlar mycket om vad som händer efter tävlingen, säger han till TT.

Robin Bengtsson är nöjd med resultatet i Eurovision-finalen – han uppnådde sitt mål att placera sig bland de fem främsta. "Det känns magiskt", säger han.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det har varit två långa veckor i Ukraina fyllda med repetitioner, intervjuer, evenemang och presskonferenser. Men nu kan Robin Bengtsson pusta ut.
– Jag är sjukt glad och stolt. Och lite lättad över att allt är över och att det gick bra, säger han.
Målet, att placera sig topp fem i finalen av Eurovision Song Contest, är uppnått – Sverige slutade femma i tävlingen, efter Portugal, Bulgarien, Moldavien och Belgien.
– Det var ett mål som jag trodde var väldigt högt satt. Så att uppnå det känns magiskt, säger Robin Bengtsson och berättar att det var en skön känsla när poängen redovisades.
– Vi fick poäng hela tiden. Det var mycket 4-, 6-, 7-, 8- och 10-poängare som trillade in. Det var aldrig att vi kände att "nu har vi inte fått poäng på fyra länder", utan det var en jämn ström. Det var det som gjorde att vi hamnade så högt upp.
Robin Bengtsson har inte sett Eurovision Song Contest som ett slutmål. Det är efteråt som det riktiga arbetet börjar.
– Hur mycket kommer Sveriges låt att spelas i sommar? Det är ju en annan tävling. Frans kom femma förra året men hans låt var den överlägset mest streamade på alla plattformar så där gjorde han en stor vinst i sig. Så man får ta vid redan på måndag för att se vad man kan hitta på för att fortsätta promota.
Nu väntar alltså en spännande tid för Robin Bengtsson och de övriga Eurovision Song Contest-artister.
– Portugal är ju en värdig vinnare men det kanske inte blir en radiodänga. Så det finns kanske utrymme för oss andra att komma i kapp och förhoppningsvis spelas på radio ute i övriga Europa och kanske också få komma ut och lira.
TT: Så målet är att komma ut i Europa?
– Ja, absolut. Vi som var där uppe i toppen spretade ganska hårt vad gäller genrer. Jag tror inte att bara för att någon var mer populär i tävlingen så behöver inte det betyda att det kommer att gå sämre för min karriär, säger Robin Bengtsson.
– Jag och Salvador Sobral kommer inte att bli bokade på samma gig. Vi kan säkert båda två utöka våra karriärer ute i Europa, det är bara att se vad man kan hitta för möjligheter.
Fakta

Robin Bengtsson

Född 27 april 1990 i Svenljunga. Bor i Stockholm.

Slog igenom i "Idol" 2008 där han kom på tredje plats efter Kevin Borg och Alice Svensson. Har genom åren släppt en rad singlar och ep-skivor.

Fick ett nytt genombrott i Melodifestivalen 2016 där han tävlade med bidraget "Constellation prize" som slutade femma i finalen. Ställde upp på nytt i årets upplaga av Melodifestivalen och gick där hela vägen med bidraget "I can't go on".

Slutade i lördags på femte plats i Eurovision Song Contest.

Fakta

Finalresultatet

1) Portugal 758

2) Bulgarien 615

3) Moldavien 374

4) Belgien 363

5) Sverige 344

6) Italien 334

7) Rumänien 282

8) Ungern 200

9) Australien 173

10) Norge 158

11) Nederländerna 150

12) Frankrike 135

13) Kroatien 128

14) Azerbajdzjan 120

15) Storbritannien 111

16) Österrike 93

17) Vitryssland 83

18) Armenien 79

19) Grekland 77

20) Danmark 77

21) Cypern 68

22) Polen 64

23) Israel 39

24) Ukraina 36

25) Tyskland 6

26) Spanien 5

Gå till toppen