Svedala

Flygplanshaveri på Sturup stoppade flygen

Ett privatplan havererade under söndagseftermiddagen på Malmö Airport och blockerade andra plan från att landa på flygplatsen.

Planet, en Cessna, tränade start och stopp när det stannade mitt på en av flygplanets landningsbana.
– Helt plötsligt stannar de mitt på banan och märker att de brutit nosstället, säger Lars Nilsson, flygräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.
Det är oklart varför nosstället har brutits.
Två personer befann sig i planet men ingen ska ha skadats i samband med haveriet.
Hur går ni vidare med ärendet?
– Det kommer att upprättas en haverianmälan till Transportstyrelsen och till Statens haverikommission, säger Lars Nilsson.
Efter haveriet stod planet kvar på banan och blockerade för ankomster. Däremot kunde plan lyfta som vanligt.
– Planet står kvar i väntan på haverikommissionen. De vill kika på det eftersom det handlar om ett mindre flygplanshaveri, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.
I väntan på att kunna landa hamnade flera plan i ett så kallat hold-läge där de fick cirkulera i luften.
– Det är inte så mycket trafik så här en söndag. Just nu ligger fyra plan och i luften och väntar på att få landa. Drar det ut på tiden kan de få landa på en annan flygplats, säger Åsa Öhman vid 13.30-tiden.
Vid 14-tiden meddelade Swedavia att planen ska kunna landa på flygplatsen igen inom 20 minuter. Två plan flög vidare mot Köpenhamn för att landa där.
– De två andra planen väntar kvar nu när de vet att de strax kan landa, säger Åsa Öhman.
Ett plan som skulle ha landat på Sturup klockan 14 fick istället landa på Ängelholms flygplats. Passagerarna fick ta sig vidare till Malmö med buss.
Gå till toppen