Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Salvador Sobral: "Helt galet"

Salvador Sobral sjöng hjärtat ur kroppen och charmade hela Europa med den sköra "Amar pelos dois" – skriven av hans syster Luísa Sobral. Det räckte till en utklassningsseger i Eurovision Song Contest. – Jag kunde ha gett honom "Happy birthday", han hade vunnit ändå, säger hon.

Salvador Sobral möter pressen efter Eurovisionsegern.Bild: Sergei Chuzavkov/AP/TT
Det var ett uppträdande som stack ut rejält i den stora massan av radioanpassad treminuterspop, avancerad koreografi och visuella karameller.
Ensam, i en något för stor kavaj, stod den till synes lätt förvirrade portugisen och sjöng om olycklig kärlek – träffsäkert komponerat av Luísa.
Salvador Sobral var glad efter segern, men inte på det där galet överlyckliga jubelviset.
– Du vinner i dag, ingen kommer ihåg det i morgon, sade han med ett leende på den stora presskonferensen efteråt.
– Men visst, jag hoppas det här inte bara gör att den här tävlingen förändras, jag hoppas även att synen på popmusik förändras. Det är en vacker låt, en text som betyder något. Folk är inte vana vid att höra sådant här numera, inte när radiostationer spelar en låt 16 gånger per dag och försöker tvinga oss att gilla den. Om jag kan bidra till att det ändras så är jag väldigt tacksam, sade han.
Men hur kunde det ske?
Hur kunde en sådan enkel sång utan egentlig show så överlägset ta hem både jurygrupperna och tittarnas röster?
Systern Luísa försöker sig på en förklaring:
– Enkelheten och att den skiljde sig från allt annat. Våra öron behöver vila ibland. Den är enkel, den går rätt in i hjärtat. Sättet han kände in den, sättet han levererade den. Jag kunde se varje ord i hans ögon i kväll, sade hon.
Segern i Eurovision kan förändra tillvaron från en dag till en annan, men portugisen verkar inte vara intresserad av att vara som andra vinnare.
Det är mer av ett nödvändigt ont för att kunna nå ut med sin musik.
– Jag tycker det är helt galet att vinna. Och jag tycker det är helt galet att fyra livvakter gick med mig till min loge. Om jag är en hjälte i Portugal nu? Nä, Ronaldo är en hjälte.
– Jag vill bara leva ett lugnt liv, och det tänker jag göra. Visst, det kommer vara lite rörigt ett litet tag, men det kommer att lugna sig. Man vinner i dag, i morgon fortsätter man att göra sin musik. Det hade varit jättekonstigt om jag såg mig som en hjälte nu.
Sobrals läkare hade egentligen avrått den unge portugisen från att åka till Ukraina. Sångaren lever med ett allvarligt hjärtfel och två veckor i Kiev, fyllda med repetitioner, presskonferenser och intervjuer, ansågs vara för mycket honom.
Under de första repetitionerna stod han därför inte ens på scenen – systern fick sjunga i hans ställe.
Efter den första semifinalen, där Portugal tävlade tillsammans med bland andra Sverige, visade Salvador Sobral att hans eget hjärta fungerar ganska bra trots allt. På den efterföljande presskonferensen dök han upp i en tröja med texten "SOS Refugees".
– Jag tycker det är Europas största problem just nu, men jag fick lite skit för det från arrangören. Jag blev förbjuden att bära den igen, då det är förbjudet med politiska budskap i det här sammanhanget. Jag tycker inte det är politiskt, jag tycker det är medmänsklighet. Men det är nog allt jag ska säga om det just nu, sade han under presskonferensen.
Robin Bengtsson slutade som femma med sin "I can't go on", bara 30 poäng från tredjeplatsen, efter ha legat trea efter jurygruppernas röster.
Hans "I can't go on" har dock stora chanser att bli en radiohit runt om i Europa.
För "Amar pelos dois" är det mer tveksamt.
Salvador Sobral igen:
– Jag har aldrig skapat en låt för att den ska spelas på radio. Mitt album kom 2016, inte en enda jäkel brydde sig. Men jag hoppas att det här gör att fler hittar den.
Fakta

Placeringen i Eurovision

1) Portugal 758

2) Bulgarien 615

3) Moldavien 374

4) Belgien 363

5) Sverige 344

6) Italien 334

7) Rumänien 282

8) Ungern 200

9) Australien 173

10) Norge 158

11) Nederländerna 150

12) Frankrike 135

13) Kroatien 128

14) Azerbajdzjan 120

15) Storbritannien 111

16) Österrike 93

17) Vitryssland 83

18) Armenien 79

19) Grekland 77

20) Danmark 77

21) Cypern 68

22) Polen 64

23) Israel 39

24) Ukraina 36

25) Tyskland 6

26) Spanien 5

Läs alla artiklar om: Eurovision Song Contest 2017
Gå till toppen