Lund

"Viktigt att visa upp oss och vad vi gör tillsammans"

Nada Gelani designade barnkläder i Irak. Mazen Al Takriti sydde damkläder i Syrien. Nu tillverkar de arbetskläder i en designverkstad på Linero torg. I veckan var det invigningsfest för "Initiativet Lund" som vill ge en skjuts in på den svenska arbetsmarknaden.

Junaidah Minnhagen är projektledare för "Initiativet Lund".Bild: Ingemar D Kristiansen
– Vi startade tillverkningen i mars och nu har vi produkter att visa upp. Folk som går förbi är nyfikna så vi tänkte att det var dags att visa lokalen och vad vi gör här, säger projektledaren Junaidah Minnhagen.
Tanken med det treåriga EU-projektet "Initiativet Lund" är att hjälpa människor som är födda i ett annat i land in på den svenska arbetsmarknaden. Men det ska inte ta slut efter tre år – snarare börja på riktigt. Då ska "Initiativet Lund" ha utvecklats till ett hållbart socialt företag som ska kombinera affärsverksamhet med arbetsintegration, i stil med "Yalla Trappan" i Malmö.
De 26 deltagarna som har varit med sedan starten i januari bor på Klostergården, Norra Fäladen och Linero. Stadsdelarna är utvalda eftersom de har en betydligt större andel människor som står utanför arbetsmarknaden än övriga Lund. Flera av deltagarna som nu har fått en halvårs lång praktikplats är relativt nyanlända till Sverige.
Skräddaren Mazen Al Takriti från Damaskus kom hit från Syrien för åtta månader sedan. Inför invigningen klär han en modelldocka med jacka och väst i grov textil som han har sytt.
–Han fixar snabbt, säger Azeddin Benbaktha som tolkar åt sin projektkollega, och berättar att Mazen Al Takriti hoppas kunna starta ett eget skrädderi så småningom.
I Syrien sydde Mazen Al Takriti framförallt damkläder. Nu får han testa en annan stil.Bild: Ingemar D Kristiansen
Under invigningsfesten bjöds handläggare på kommunen och arbetsförmedlingen in för att få veta mer om projektet och träffa deltagarna. Men även representanter från näringslivet och andra intresserade välkomnades.
– Vi håller just nu på att undersöka intresset för våra produkter. Vi tillverkar arbetskläder och redskap i svenskt läder och var nyligen på Kävlinge vårmarknad där vi sålde förkläden och väskor, säger Junaidah Minnhagen.
I designverkstaden arbetar deltagarna med möbelsnickaren Clas Dorthé som annars undervisar vid Arkitektskolan och industridesignutbildningen vid Lunds universitet.
– Den här lokalen ska vara som ett showroom där vi visar upp vad vi kan göra. Man ska kunna komma hit och beställa vad man vill ha, och lämna in kläder och annat som man vill ha fixat, säger Junaidah Minnhagen.
Nada Gelani kom till Sverige från Irak för fem år sedan. Nu är hon arbetsledare i designverkstaden och glad över att få användning för sina yrkeskunskaper igen.
–Jag gillar väldigt mycket att vara här, säger hon och visar upp förkläden som hon har tillverkat.
Nada Gelani plockar fram väskor och snickarbälten från designverkstadens kollektion.Bild: Ingemar D Kristiansen
Initiativet Lund hyr lokalen på Linero av LKF som de också samarbetar med.
–LKF vill lyfta området och tanken är att vi ska tillverka bänkar som kan sättas ut på torget.
Förutom designverkstaden ingår även matlagning och svenska- och datorundervisning i verksamheten. Junaidah Minnhagen har tidigare drivit projektet "Maggan" på Norra Fäladen där kvinnor utanför arbetsmarknaden fick sälja sin mat genom catering. Försäljning av mat och designprodukter är tänkt som grunden i det företag som "Initiativet Lund" ska bli.
En anledning till invigningsfesten var att ge Linerobor som passerar torget en chans att bekanta sig med verksamheten.
–Det är viktigt att vi visar upp oss och vad vi gör här tillsammans, säger Junaidah Minnhagen.
Fakta

Initiativet Lund

Det treåriga projektet drivs av Coompanion Skåne och ABF Mitt Skåne, och finansieras av Europeiska Socialfonden. "Initiativet Lund" riktar sig till utrikes födda som står långt från arbetsmarknaden och bor i stadsdelar i Lund med utbrett utanförskap.

Deltagarna rekryteras från Arbetsförmedlingen och socialförvaltningen i Lund. Deras ersättning är etableringsstöd eller ekonomiskt bistånd.

Omkring 25 deltagare får ett halvårs praktik och sedan kommer nya deltagare. Målet är att de ska höja sin kompetens genom arbetsträning och få lättare att komma ut på arbetsmarknaden efter praktiktiden.

Gå till toppen