Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EU:s tungviktare pratar om reformerad union

EU:s båda tungviktare öppnar för att ändra i EU-fördraget för att öka integreringen och stärka unionen och eurosamarbetet mot kriser. Det stod klart när Tysklands förbundskansler Angela Merkel tog emot Frankrikes nye president Emmanuel Macron i Berlin.

Frankrikes nye president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.Bild: Bernd von Jutrczenka/AP/TT
– Ur Tysklands synvinkel är det möjligt att förändra fördraget om det är vettigt, sade Merkel.
Macron sade att Frankrike och Tyskland behöver bli mer pragmatiska samt att han hoppas att eurozonen med Merkels hjälp ska kunna reformeras.
Men först måste behoven av reformer utredas, enligt Merkel. Hon säger också att de tyska och franska regeringarna ska ha ett möte i frågan i juli, och att det då mer kan ha klarnat om vilken vägen framåt ska vara.
De båda ledarna säger att målet är att öka EU:s integration samt att göra unionen och eurozonen mer uthålliga mot kriser.
– Tyskland kommer bara att göra bra ifrån sig i det långa loppet om Europa gör bra ifrån sig och Europa kommer bara att göra bra ifrån sig om Frankrike är starkt, sade Merkel.
Macron talar om "en historisk rekonstruktion" av Europa för att bekämpa populismen, att han bättre vill skydda EU:s arbetare och att den franska hållningen till unionen har förändrats.
– Jag är glad över att vi kan jobba tillsammans på en gemensam vägkarta för Europeiska unionen och eurozonen. Tidigare har frågan om fördragsändringar varit ett franskt tabu. Så kommer det inte längre att vara.
Den franske presidenten ser en rad frågor för samarbete i det korta perspektivet:
– Gemensam asylpolitik, utstationerade arbetare och bilateral handel. Allt detta kommer att ha en påverkan på våra medborgare. Vi behöver mer pragmatism, mindre byråkrati och ett Europa som skyddar sina arbetare.
Macron dämpade också den tyska oron över att han skulle vara för att låta euroländerna dela på den redan uppbyggda totala skuldbördan i valutazonen.
– Jag är inte en förespråkare för att dela på gamla skulder, sade han, men tillade att gemensam finansiering av framtida bördor bör övervägas.
Gå till toppen