Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Finansministern viftar bort frän kritik

Regeringen borde samla i ladorna i stället för att slänga bensin på brasan, enligt Finanspolitiska rådets kritiska rapport. Men att höja skatterna eller dra ner på välfärden är inte aktuellt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som viftar bort kritiken.

Finansminister Magdalena Andersson (S) får kritik av Finanspolitiska rådet. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
– Huvudbudskapet vi har är att det behövs en stramare finanspolitik, säger Harry Flam, rådets ordförande, på en pressträff där årets upplaga av rapporten Svensk finanspolitik presenteras.
Svensk ekonomi går för högtryck. Då borde regeringen samla i ladorna för kommande lågkonjunkturer, enligt rådet som årligen utvärderar regeringens ekonomiska politik. Men de beslut som regeringen aktivt tar innebär att det offentliga sparandet minskar i år.
– Det menar vi är uppseendeväckande, säger Flam.
Inte helt oväntat håller Magdalena Andersson inte med.
– Det vi gör från regeringens sida är att föra en stram finanspolitik, vi har kraftigt sänkt kostnaderna för migration och vi ser också 200000 fler personer i arbete. Det gör att vi har överskott i de offentliga finanserna hela den här mandatperioden och vi betalar av på statsskulden, säger hon.
TT: Men det är inte riktigt vad Finanspolitiska rådet säger. Förstår du deras kritik?
– Jag tycker nog inte som Finanspolitiska rådet, att det skulle vara läge att kraftigt höja skatterna, eller säga upp många lärare, undersköterskor eller läkare.
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson missar däremot inte tillfället att slå på regeringen.
– En rättmätig och träffsäker kritik, säger han.
Men särskilt alarmerande är det inte att regeringen är allt för släpphänt med finanserna, enligt Harry Flam. Då är de stora klyftorna på arbetsmarknaden allvarligare. Arbetslösheten bland utrikes födda ligger uppemot 20 procent, medan arbetslösheten bland inrikesfödda ligger under fyra procent.
– Det är brådskande, det är ett allvarligt läge. Det är kanske det största problemet vi har, inte bara ekonomiskt, säger Harry Flam.
Konsekvenserna är såväl sociala, ekonomiska som politiska, enligt Flam.
Fler enkla jobb och lägre löner, under de minimilönerna som gäller i dag, är några av rådets recept till politikerna.
Magdalena Andersson håller med om problemen, men inte om medicinen.
– Det vi kan göra är att göra det billigare för arbetsgivare att anställa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Där har vi olika former av anställningsstöd och dem tittar vi just över för att det ska bli lättare men också attraktivare för arbetsgivare att anställa, säger hon.
Fast Liberalernas ledare Jan Björklund anser att lägre löner är nödvändigt. Annars kommer vi att ha tiotusentals bidragsberoende som inte kommer in på arbetsmarknaden i många år framöver, enligt honom.
I rådets rapport uppmanas Magdalena Andersson att ta bort arbetslöshetsmålet om lägst arbetslöshet i EU till 2020.
– Det vore mer ändamålsenligt med sysselsättningsmål för utsatta grupper i stället, säger Flam.
Fakta

Ska granska finanspolitiken

Finanspolitiska rådet är en statlig myndighet som har regeringens uppdrag att granska om finanspolitiken möter sina grundläggande mål. Dessa inkluderar långsiktigt hållbara offentliga finanser, överskottsmålet och utgiftstaket. Rådet ska även bedöma hur finanspolitikens inriktning förhåller sig till konjunkturutvecklingen och utvärdera regeringens prognoser för ekonomins utveckling samt redovisningen till riksdagen av de offentliga finanserna.

Årets rapport, Svensk finanspolitik, har skrivits med Harry Flam som ordförande i rådet. Övriga medlemmar i rådet har varit Yvonne Gustafsson, Hilde C Björnland, Peter Englund, Cecilia Hermansson och Bertil Holmlund.

Källa: Finanspolitiska rådet

Gå till toppen