Lomma

Lomma och Vellinge i topp på listan över miljoninkomster

Flest skåningar med årsinkomster på över en miljon kronor bor i Lomma, sett till kommunens befolkning. På andra plats kommer Vellinge.

Drygt 7 procent av Danderyds invånare tjänade år 2015 över en miljon kronor om året, visar statistik som nyhetsbyrån Siren redovisar. Det placerar kommunen i överlägsen Sverigetopp. Fem andra Stockholmskommuner kniper de följande platserna: Lidingö (2:a), Täby (3:a), Nacka och Sollentuna (delar fjärdeplatsen) och Vaxholm (6:a).
Men på sjunde plats hamnar Lomma. Här hade 2,7 procent av befolkningen årsinkomster över en miljon kronor år 2015, vilket är senaste taxeringsåret med uppgifter från. Vellinge följer med 2,3 procent av invånarna. Det placerar Lomma och Vellinge i topp i Skåne, och högt över snittet i hela landet där mindre än 1 procent av invånarna har miljoninkomster.
– Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling. Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och verksam vid Institutet för näringslivsforskning, till nyhetsbyrån Siren.
Gå till toppen