Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya turer väntas efter Swefilmer-domen

Tre års fängelse och 14 miljoner kronor att betala till staten för att han haft inkomster från brott. Det blev tingsrättens dom mot en man som utpekats som huvudman för sajten Swefilmer. Men domen överklagas sannolikt.

Swefilmers huvudman döms till tre års fängelse. Han ska också betala 14 miljoner kronor till staten. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Den 26-årige mannen döms av Varbergs tingsrätt för brott mot upphovsrättslagen och grov penningtvätt. En 23-årig man får villkorlig dom och samhällstjänst för upphovsrättsbrott. Båda männen nekar till brotten.
Huvudmannen ska också betala 14 miljoner kronor i ersättning till staten, ett så kallat förverkande, för att han fått inkomster av brottslig verksamhet. Det handlar bland annat om annonsintäkter på sajten.
26-åringen, som varken är svensk medborgare eller bosatt i Sverige, har valt att inte säga något alls varken i förhör eller under rättegången. Hans advokat Ansgar Firsching tycker att domen bör överklagas till hovrätten.
En överklagan kan väntas också från Rättighetsalliansen, som företräder filmbranschen. Men då handlar det om tingsrättens beslut att inte utdöma något skadestånd, trots att de åtalade fälls för upphovsrättsbrott.
Rätten finner det inte bevisat att filmen som anspråket gällde fanns tillgänglig på Swefilmer under den tid som åklagaren påstått. Polisens utredare har inte undersökt det tillräckligt väl, enligt rätten. Däremot står det klart att filmen fanns där tidigare, när filmbranschens ombud Rättighetsalliansen gjorde en kontroll.
– Vi delar inte den uppfattningen, säger Henrik Pontén på Rättighetsalliansen om tingsrättens resonemang.
Dessutom planerar skadeståndskrav för flera filmer i ett separat mål.
– Det brukar bli höga belopp, miljonbelopp, säger Henrik Pontén.
De två männens advokater har båda fått sina anspråk på ersättning kraftigt nerskrivna av Varbergs tingsrätt. Ansgar Firsching hade begärt 1,5 miljoner, men får bara 700 000 kronor.
Fakta

Swefilmer

På sajten Swefilmer fanns filmer tillgängliga illegalt genom strömning.

Filmerna låg inte direkt på sajten. Tittaren fick klicka på en länk till någon annan sajt för att se filmen.

Sajten som åtalet gäller stängdes 2015.

Sajter med till synes liknande namn och verksamhet finns fortfarande på nätet.

Åtalet omfattar mer än 1 400 filmer. Den 26-årige huvudmannen döms i drygt 1 000 fall, medan 23-åringen döms i fyra fall.

Varbergs tingsrätt anser att verksamheten varit systematisk, och att fler personer än de åtalade varit inblandade.

Fakta

Domar om strömning

I slutet av april beslutade EU:s domstol i en dom att det inte är tillåtet att sälja teknisk utrustning där användaren via inbyggda appar länkas till piratströmmat material.

Flera experter har gjort bedömningen att domen får till följd att privatpersoner som tittar på film via en piratsajt, som Swefilmer eller Dreamfilm, också kan dömas för brott.

I förra veckan dömdes fyra män till fängelse i som mest tio månader för att ha gjort filmer tillgängliga via strömning på Dreamfilm och andra sajter. Männen ska betala 1,3 miljoner kronor i skadestånd till filmbolaget SF, enligt domen i Linköpings tingsrätt.

Gå till toppen