Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skilda uppgifter om pappans dagbok

Rolf Sandberg, som ledde polisens förundersökning i fallet Kevin, kritiserar SVT:s uppgifter om att bröderna haft ett alibi. Han lyfter även fram pappans dagboksanteckning från dagen då Kevin dödades, skriver Expressen. Enligt SVT skrevs anteckningen långt senare.

Rolf Sandberg vid en pressträff 2013. Arkivbild.Bild: Linn Malmén/TT
SVT:s Dokument inifrån har berättat att en tioåring som varit på besök sagt att han lekt med bröderna vid en lekplats vid tidpunkten för dödsfallet, och att de alltså inte kan ha varit skyldiga till Kevins död i Arvika i augusti 1998.
– Tioåringen var aldrig ett huvudvittne. Både utifrån förhör med pojkarna och föräldrar kunde man tidigt konstatera att hans historia inte stämde, säger Rolf Sandberg till tidningen.
I förhör uppgav den sjuårige brodern att tioåringen ljög, fortsätter Sandberg. Styvmamman berättade även att tioåringen sagt att sjuåringen varit borta en stund.
Senare på kvällen hittades Kevin död på en lastpall i vassen i bostadsområdet Dottevik där bröderna bodde. Enligt polisen i Arvika var det ingen tvekan om att de två bröderna, fem och sju år gamla, dödat honom. Men flera granskningar har visat på brister i utredningen, bland annat i hur förhören med de utpekade barnen gick till.
Men enligt Dan Josefsson, som har gjort programmen om utredningen, är det inte sant att det rör sig om en dagboksanteckning.
– Det de kallar för dagboksanteckningar handlar om anteckningar från oktober, under en period då pappan var under kraftig psykisk press. I dag säger pappan att det handlar om rena fantasier och mardrömmar. Det finns ingen dagbok och det vet han (Rolf Sandberg) om, säger han till SVT Nyheter Värmland.
SVT:s Dokument inifrån har sänt klipp från videoinspelningar som visar hur Rolf Sandberg tar in den yngste sonen till förhör, utan att hans föräldrar eller någon annan vuxen finns vid hans sida. Han är delvis självkritisk i intervjun med Expressen:
– Jag håller med om att det var ett dåligt förhör. Jag skulle inte göra det på det sättet. För det första hade jag inte haft uniform på mig. Men jag hade inte varit stram på det sättet heller.
Samtidigt tycker han att SVT, som tagit del av hela förundersökningen, inte visar hela bilden.
– SVT fick oss att verka lite dumma och efterblivna. Känslan av inkompetenta poliser, att det förstås är synd om barnen, och sedan genar man i berättelsen och berättar inte det här som du får veta nu, säger Sandberg.
Fakta

Mordet på Kevin

Den 16 augusti 1998, på sommarlovets sista dag, hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men ändrar till att det förmodligen rör sig om ett sexualbrott, och börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

Drygt en vecka senare, den 22 augusti, förhörs två bröder, fem och sju år gamla, för första gången, men endast som vittnen. Polisen har senare två tonåringar, en 13-åring och en 14-åring, som huvudmisstänkta.

I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin.

Polisen avslutar fallet den 2 november, men åklagaren i fallet väckte aldrig någon bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

Källa: SVT

Fakta

Granskningen av fallet

SVT:s Dokument inifrån och Dagens Nyheter har undersökt Kevinfallet. Under SVT:s granskning framkommer det att bröderna känner sig orättvist utpekade, och att de inte själva minns händelsen som de anklagats för.

SVT tar del av förundersökningen och videoinspelningar som visar att pojkarna till viss del förhörts utan att föräldrarna eller någon annan vuxen funnits vid deras sida, och att det så kallade erkännandet inte finns inspelat.

Under granskningen framkommer även uppgifter om att bröderna kan ha haft alibi. En tioårig pojke som besökte brödernas familj under kvällen berättar i polisförhör att han varit med pojkarna utanför bostaden i Dottevik vid tidpunkten för när Kevin dödades.

Gå till toppen