Ekonomi

Vad kostar bostäderna i din kommun? Här kan du söka och få svar

Prisuppgången på bostäder fortsätter. Men ökningstakten har mattats av. Och i storstäderna har bostadsrättspriserna till och med sjunkit något senaste månaden.

Den senaste månaden låg priserna på bostadsrätter stilla medan villapriserna i snitt steg med en procent, jämfört med månaden före, enligt Svensk Mäklarstatistik. På ett års sikt handlar det fortsatt om rejäla prisuppgångar, sju procent på bostadsrätter och nio procent på villor, sett över hela landet.
– Men ökningstakten har mattats av något på bostadsrätter, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Och i de tre storstäderna visar Valueguards så kallade Hox-index att priserna på borätter till och med har sjunkit något, mest i Malmö, minus 0,9 procent.
Huruvida det är en begynnande vändning efter år av i längden ohållbara prisuppgångar är skrivet i stjärnorna.
– När avmattningen kommer vet man inte, avmattningen vi ser nu skulle kunna vara en början, men det har vi sagt många gånger, säger Sandegren.
Den mer återhållsamma ökningen gäller främst Stockholms innerstad där priserna ligger högst. Men i Malmö är det full köpfest fortfarande med uppgångar på årsbasis med 17–18 procent på bostadsrätter.
– Sett över några år har Malmö en del att hämta igen, säger Sandegren som en förklaring till den högre prisuppgången där. Trots det ligger snittpriset fortfarande betydligt lägre än i Göteborg och Stockholm.
Läs alla artiklar om: Bostadspriser
Gå till toppen