Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det är inte närodlat, det är härodlat” – Malmös stadsodlare får egen inkubator

Malmö är först ut i Sverige med en inkubator för odlare inne i stan. Tanken är att stadsodlarna ska gå från fritidsodling till lönsamma företag. Flera har redan sagt upp sig från sina jobb och ägnar sig nu helhjärtat åt odlingen.

På Skrävlingefältet intill Västra Skrävlinge kyrka har fem företag sina odlingar.Bild: Peter Frennesson
Projektet heter ”Stadsbruk”, och tillsammans med Göteborg och Växjö har Malmö blivit beviljade 6,5 miljoner kronor från statens innovationsmyndighet Vinnova, för att utveckla en ny inkubator. Det innebär att odlarna får träffa andra som håller på med samma sak, lära sig av varandra och få hjälp med sina affärsplaner. Målet är att stadsodlarna ska bli ekonomiskt hållbara företag och kunna leva på sin odling.
Det hela började för ett par år sedan då det sociala företaget Xenofilia började planera att ta över huset Botildenborg på Rosengård. Därifrån kunde de se fält i området som inte användes till något, och där föddes en idé.
– Vi visste att folk ville odla och marken fanns ju. Så vi gick och knackade på hos Malmö stad och frågade om vi fick använda marken för att skapa något bra för samhället, och de tyckte att det var en mycket bra idé, säger Lena Friblick från Xenofilia.
Projektet pågår under två år och har nu 30 involverade företag. Cyrille Gaubert är projektledare för inkubatorn och är med och konsulterar odlarna:
– Vi hjälper folk att gå från odlingsprojekt till odlingsföretag. Här är det fokus på själva affärsmodellen, odla kan de redan.
Cyrille Gaubert från Xenofilia är projektledare för Stadsbruks inkubator.Bild: Peter Frennesson
Isolde Broekman, som driver Happy Onion Farm, är inne på fjärde säsongen av odling på Skrävlingefältet. Hon har fått mycket hjälp av Cyrille Gaubert med vilka projekt företaget skulle satsa på, hur mycket de skulle tjäna och hur de ska nå dit. I december jobbade hon sista dagen på Ikea där hon arbetat i 16 år. Idag ägnar sig hon fullt ut åt odlingen. Happy Onion Farm är ett andelsföretag där man köper en del i företaget och sedan får grönsakskassar från juni till november.
– Vi odlar över 120 olika sorter. Det går att odla så mycket i Sverige och vi vill inte att man ska importera, det går ändå. Det är inte närodlat, det är härodlat.
En annan odlare som också lämnat sitt arbete för att satsa på stadsodling är Buddha Browett, som tillsammans med Sofia Reuterving driver företaget Los Perros.
– Vi flyttade till Sverige från Barcelona 2012. Där räddade vi en gatuhund som följt med oss sedan dess. Därav namnet Los Perros, det är en liten hyllning till honom. Han var i riktigt dåligt skick när vi hittade honom för tio år sedan. Nu är han med oss och odlar, det är han som är chefen, skrattar Buddha Browett.
Just nu spenderar han, tillsammans med hunden Stretch, cirka tio timmar om dagen, sju dagar i veckan, på Skrävlingefältet för att få det nya heltidsjobbet som odlare att gå ihop.
– Det är vår tredje säsong som vi odlar här. Vi har gått från 1000 kvadratmeter till 2500 kvadratmeter. Problemet är att jag har väldigt många idéer, och det fungerar inte att köra på allt, men det har Cybrille hjälpt oss med.
Buddha Browett jobbade tidigare som kock, men har nu odlingen som heltidsjobb.Bild: Peter Frennesson
De odlar ungefär 150 olika produkter och levererar varor till ett tiotal restauranger. Eftersom säsongens grönsaker inte börjat växa än är det lite tufft ekonomiskt, men flera restauranger är ivriga och undrar när de kommer kunna köpa varorna.
– Det ger en hopp. Det är många intresserade som frågar vad vi odlar, då frågar vi vad de vill ha. På så sätt kan vi ju bli deras personliga odlare.
Stadsbruk är ett samarbete mellan Xenofilia, Malmö stad och Lantbruksuniversitetet i Alnarp. På Skrävlingefältet finns utöver Happy Onion Farm och Los Perros även företagen Landet oss, Moccasin och Blomkålskollektivet.
Gå till toppen