Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nina Persson: ”Vi vill inge hopp”

Erfarenheterna från The Citizens Band i New York plockar nu sångerskan Nina Persson med sig hem till Malmö och startar Medborgarbandet med Gudrun Hauksdottir. ”Det finns så mycket svartmålande av framtiden redan och vi vill snarare inge hopp”, säger Nina Persson om kabarén ”Vinnaren tar allt”.

Gudrun Hauksdottir och Nina Persson i Medborgarbandet.Bild: Emmalisa Pauly
När Malmö stadsteater på tisdagen presenterade sin kommande säsong så var en av de stora nyheterna att Stadsteatern tillsammans med nystartade Medborgarbandet ska skapa den politiska kabarén ”Vinnaren tar allt”.
Bakom idén till Medborgarbandet står The Cardigans-sångerskan Nina Persson.
– När jag bodde i New York så var jag med i The Citizens Band som var en politisk kabarégrupp. Vi var en trupp på runt 30 personer där alla möjliga personer var med. Jag var inte med och gjorde föreställningar varje år, men jag var med regelbundet. 2008 då Obama tog hem valet så turnerade vi runt och spelade bland annat på South By South West-festivalen, minns Nina Persson.
När hon var hemma på besök i Malmö så berättade hon om The Citizens Band för vännen och musikarrangören Gudrun Hauksdottir som bland annat var med i Dollykollot tillsammans. Och när Nina Persson och familjen flyttade hem till Malmö igen så började de två diskutera att starta en svensk version.
– I drygt ett år har vi nu spånat och byggt Medborgarbandet, säger Nina Persson.
En dag gick de till Malmö stadsteater för att höra sig för om samarbete och de nappade. Den 9 mars 2018 blir det urpremiär på Hipps stora scen och för regin står Hugo Hansén som bland annat satt upp ”Cabaret” på Malmö stadsteater. Klart är även att Erik Hjärpe från Damn! blir kapellmästare och att Sven Boräng, Li Brådhe, Mari Götesdotter, Angelica Radvolt, Magdi Saleh och Sakib Zabbar ska stå på scen tillsammans med de två grundarna.
– Jag ska vara med på scenen eftersom jag tycker det är så kul och har varit med i The Citizens Band. Men vi är främst arbetsgivare som kommer att ta in olika personer, berättar Nina Persson.
Idag utgörs Medborgarbandet av Nina Persson och Gudrun Hauksdottir och en styrelse. Vilka de andra personerna på scenen blir kan de inte berätta eftersom avtalen inte är påskrivna. Men det är klart att det ska kontrakteras olika författare som ska skriva de olika inslagen i kabarén.
– Det som var så fint med The Citizens Band var att alla kom från olika håll och det fanns inga stjärnor. Alla dansade lite och alla sjöng, säger Nina Persson.
– Det är inte en tydlig uppdelning, utan alla ska vara med och det ska vara kollektivt, säger Gudrun Hauksdottir.
Om The Citizens Band byggde mer på Berlin- och retro-estetik så ska Medborgarbandet vara en nusvensk kabaré.
– Vi är i Sverige och har saker att ta hand om här. Det ska handla om nuet, säger Gudrun Hauksdottir.
– Det finns så mycket svartmålande av framtiden redan och vi vill snarare inge hopp, säger Nina Persson.
Men trots att det är en politisk kabaré som får premiär ett halvår innan riksdagsvalet 2018, så tänker de inte ta partipolitisk ställning.
– Vi är definitivt partipolitiskt obundna, säger Nina Persson.
– Ja, det är ju partierna som håller på att ställa till det, så den cirkusen får de hålla på med. Men det innebär inte att det inte kommer att bränna till i föreställningen, säger Gudrun Hauksdottir.
– Vi vill också bjuda in alla att lyssna och inte basunera ett budskap innan. Men sen kan väl alla räkna ut själva vad vi står för. Det är ju inga republikaner som ställer till med kabaré… Det ska bli en humanistisk kabaré som visar på att det finns mycket mer som förenar än som polariserar i vårt samhälle, säger Nina Persson.
På tisdagen hölls den första workshop-träffen med Malmö stadsteater och nu ska innehållet i kabarén ta form.
Vet ni idag något som säkert ska finnas med?
– Ja, men vi är så förhållandevis tidigt i processen och vi ska få in en massa material att sålla bland. Men vi kommer att ha musik, aktörer och akrobatik, säger Nina Persson.
Hur ser framtiden ut för Medborgarbandet?
– Rosig förhoppningsvis. Vi ska göra det här första året och sen får vi se. Vi gör detta för att vi tänker att vi behövs. Sen har vi mötts av så mycket välvilja genom folk som vill ge oss pengar och stötta oss. Så vi får se vad vi orkar göra, men vi hoppas att det ska bli en rörelse, säger Nina Persson.
I beskrivningen av ”Vinnaren tar allt” skriver de ”Vad innebär det att vara medborgare? Måste man vara medborgare? Är det bara rättigheter eller också skyldigheter? Likgiltigheten sägs vara demokratins värsta fiende. Vi behöver ge våra unga, Sveriges nya väljare, framtidstro. Vi vill ge dem styrka att påverka nu och vilja vara medskapare till sin egen framtid.”
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen