Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu kickar arbetet med nya Clemenstorget igång

Hur ska Clemenstorget se ut när spårvägen är på plats? Foodtrucks, lysande spetstak och färgglada lekfulla möbler är bara några detaljer i ett nytt gestaltningsprogram som nu ska antas.

Illustrationsplan över nya Clemenstorget. Den första etappen av arbetet sker på östra sidan där det bland annat planeras för uteserveringar, serveringsöar och barbord med vatten för stora, små och fyrfota.Bild: Grafik: Krister Cronqvist
För två och ett halvt år sedan vann White arkitekter tävlingen om utformningen av nya Clemenstorget och Bangatan med sitt förslag "Kontrapunkter". Sedan dess har tekniska förvaltningen och arkitektbyrån tillsammans arbetat fram ett gestaltningsprogram, en process som människor med anknytning till torget har bjudits in i. På onsdagen hamnar det på tekniska nämndens bord.
Läs också Så ska nya Clemenstorget se ut
– Det är en jättefin och stor satsning som vi gör proaktivt för alla resande som kommer att möta platsen, säger stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth.
Ombyggnaden av Clemenstorget är första steget i det nya ramprogram som har antagits för Lund C.
I en första etapp riktar man in sig på den östra delen av torget där spårvägen kommer att ha sin start- och slutstation. Arbetet här beräknas starta under våren 2018 och pågå till sommaren 2019.
Den andra etappen, för västra delen av torget, måste anpassas efter den nya centralstationen och får en tidsplan längre fram.
Läs också Så här kan nya Lund C bli – se de fyra förslagen här
Vilka blir de största förändringarna på nya Clemenstorget?
– Det största blir ju att vi kommer att ha en spårväg på torget. Kopplingen till stationen och att människor kommer att kunna röra sig fritt och gå över var som helst, eftersom Bangatan kommer att vara bilfri mellan torget och stationen, är ju också en väldigt stor förändring. Cykelgaraget under jord kommer också att påverka platsen, säger stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth.
Förutom olika typer av trafikförändringar innehåller gestaltningsprogrammet en mängd utsmyckningsdetaljer. Färgglada möbler för stora och små, en specialritad barnlekkiosk i jugendstil och spetstak som ska lysa över spårvägshållplatsen finns inritade på illustrationsplanen för torget, liksom platser för foodtrucks, serveringsöar, uteserveringar, marknadsstånd och barbord med vattenkran för vuxna, barn och hund.
– För att platsa på Clemenstorget måste materialet hålla en bra nivå – både kvalitetsmässigt och estetiskt. Men detaljerna kommer att fördjupas under arbetets gång. Det blir upp till entreprenören att bestämma var man vill börja, säger Karl-Oscar Seth.
Den förvandling av torget som kommer att märkas närmast är spårvägsarbetet som inleds på torget i juni.
– Då blir det en byggarbetsplats som innebär en utmaning både för dem som jobbar med spårvägen och för dem som bor och rör i sig området – det kommer man inte ifrån, säger Karl-Oscar Seth.
Något annat som märks redan i sommar är att skulpturen Eos den rosenfingrade av konstnären Staffan Nihlén flyttas för att förvaras på ett lager medan torget byggs om.
– Vi tittar på Clemenstorget som en möjlig placering för den även i fortsättningen, men inget är bestämt. Om det inte går har vi flera andra goda alternativ. Det som dock är bestämt är att Lundaborna fortsatt ska få möjlighet att betrakta skulpturen, uppger Karl-Oscar Seth.
Under onsdagens möte föreslås tekniska nämnden att dels anta gestaltningsprogrammet i sin helhet, dels föreslå kommunstyrelsen att godkänna igångsättningstillstånd för Clemenstorget.
Gå till toppen