Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Regeringsförslag: Mer idrott och hälsa i skolan

Regeringen presenterade på tisdagen ett förslag till en förstärkning av antalet undervisningstimmar i ämnet idrott och hälsa med 100 timmar och en satsning på ökad fysisk aktivitet i skolan. ”Beskedet från regeringen är mycket glädjande. Fler lektioner i idrott och hälsa samt mer rörelse under skoldagen kommer att bidra till en mer jämlik hälsa och bättre betyg som bonus. Det är bra att fler inser att rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse”, kommenterar RF-basen Björn Eriksson.

Gymnastiklektion i första klass i ämnet Idrott och hälsa.Bild: Anders Wiklund/TT
Regeringen föreslår också att idrottsrörelsen samverkar med skolan för att bidra till att alla barn rör sig varje skoldag. Förslagen är i linje med vad Riksidrottsförbundet (RF) sedan länge förespråkat som åtgärder för att bidra till en mer jämlik hälsa för alla.
- Vi är glada att regeringen föreslår insatser för ökad fysisk aktivitet. Det är välkomna presenter inför Riksidrottsmötet i Karlstad i helgen, säger Björn Eriksson.
Även Lärarnas Riksförbund tycker idrottsökningen i skolan är glädjande.
– Det är bra av regeringen att få in ett bredare rörelseperspektiv i skolan så att hela elevens dag blir mer aktiv, säger Lärarnas Riksförbunds Åsa Fahlén.
Läs mer: Bara var femte flicka rör sig en timme om dagen
Läs mer: Bara var femte flicka rör sig en timme om dagen
– Vi har varit mycket pådrivande i denna fråga. Vi har understrukit att det inte räcker med bara mer idrott. Hela elevens dag behöver blir mer rörlig, tycker Fahlén.
En ny rapport från CIF, centrum för idrottsforskning, visar att bara 22 procent av flickorna når målet om minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet. Bland pojkarna är det dubbelt så många, 44 procent. Ändå är det klart under hälften som ägnar sig åt någon form av fysisk aktivitet en timme om dagen.
Läs alla artiklar om: Idrott och Hälsa: Barn och ungdomars inaktivitet
Gå till toppen