Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Villainbrotten ökar i Skåne – så många drabbades i din kommun

Skåne är det andra mest inbrottsdrabbade länet i Sverige. De senaste tjugo åren har anmälningarna ökat med 74 procent, enligt en undersökning från Villaägarnas Riksförbund.

Förra året polisanmäldes 2 712 villainbrott i Skåne. Det innebär att 0,98 procent av alla småhus i Skåne drabbades av inbrott, enligt rapporten.
Motsvarande siffra för riket är 0,67 procent. Bara i Stockholms län är risken för inbrott större än i Skåne. Men även här är skillnaderna mellan kommunerna stora. Risken att drabbas är överlägset störst i Malmö (2,1 procent av småhusen drabbades), men därefter följer en rad mindre kommuner som Höganäs (1,5), Åstorp (1,5) och Burlöv (1,4).
– Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.
Ystad, Bromölla och Simrishamn är de skånska kommuner där risken för inbrott är lägst, enligt rapporten.
Få villainbrott klaras upp. Förra året låg uppklarningsprocenten i riket på fyra procent. Nu kräver Lena Södersten på Villaägarnas Riksförbund att det brottsförebyggande arbetet prioriteras.
- Polisen och kommunerna behöver ta gemensamma krafttag och prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt.
Jämfört med förra året har antalet anmälda villainbrott minskat något. Men sett på tjugo års sikt har antalet anmälningar i Skåne ökat med 74 procent.
Läs hela rapporten här.
Gå till toppen