- För mig som handlare bär det emot att kasta fullgod mat, men tyvärr är det så att allt måste vara mer än perfekt för att kunna säljas. Brunfläckiga bananer och kött med kort bäst-före-datum ratas ofta av kunderna. Detta har länge varit såväl ett moraliskt som ekonomiskt dilemma för oss. När Food2change berättade om sin idé blev vi därför övertygade direkt. Det här är en lösning alla vinner på, berättar Per Tengberg handlare på ICA Malmborgs Caroli i Malmö.
Konceptet bygger på att butikerna skänker sin överblivna mat till Food2change istället för att kasta den. Ett krav är att allt måste vara fräscht och fullt ätbart. I ett andra steg tar föreningen hand om maten för att sedan ge den vidare till personer med låga inkomster.
Malmborgs på Clemenstorget i Lund är först i Skåne att ansluta sig till Food2change och övriga ICA Malmborgsbutiker planerar att följa efter inom kort.
- Det är lätt att enbart fokusera på miljöaspekten. Självklart är den enormt viktig, men som affärsman är svinnet även en ekonomisk fråga. Varje produkt som kan säljas istället för att kastas är positivt för butiken.
Att arbeta med att minska matsvinnet är ingen ny tanke. Under åren har man testat många olika lösningar – en del mer framgångsrika än andra.
Ett exempel är de kök som finns i samtliga Malmborgsbutiker. Här tar man tillvara de råvaror som finns på hyllorna. En butik som arbetat aktivt med konceptet är ICA Malmborgs Tuna i Lund som sedan 2007 driver projektet Resurskocken. Idén baserar sig på att kockarna använder utsorterade råvaror av god kvalitet till att laga färdiga rätter. Varje dag säljer man cirka 350 varma luncher till överkomliga priser.
En annan lösning är att använda biogastunnor istället för vanliga soptunnor. Här hamnar allt biologiskt material som sedan förvandlas till miljövänligt drivmedel till bussar och bilar.
- Vi är inte främmande för att pröva nya möjligheter, förklarar Per Tengberg. Vi vägrar att kasta bra mat och i och med samarbetet med Food2change kan vi vässa vårt miljöarbete ytterligare.
Fakta
Food2change - så här fungerar det
1. Butiken donerar överbliven mat till Food2change. Allt vara fullt ätbart.
2. Volontärer från food2change delar upp maten i kassar som sedan delas ut till så kallade Hjältemedlemmar.
3. Som Hjältemedlem kan man komma till butiken och hämta ut en matkasse i veckan. Medlemskapet kostar 500 konor för ett halvår. Kravet är att man har en månadsinkomst innan skatt på högst 13 000 kr (bidrag räknas inte in).