Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cykelskola lär nyanlända att cykla

Balans, broms och beslutsamhet stod i fokus när cykelskolan för nyanlända rullade igång i Staffanstorp i veckan.

"Det är svårast med balansen", säger Hoda Al Kalash som får hjälp av Tomas Richter från Staffanstorps cykelklubb.Bild: Peter Frennesson
Hoda Al Kalash cyklar långsamt över Sockerbruksområdet i Staffanstorp. Bakom henne går Tomas Richter från Staffanstorps cykelklubb och stöttar upp när balansen sviker. Hon kom till Sverige från Syrien för snart två år sedan och när hon fick frågan om hon ville lära sig cykla var hon inte sen på att nappa.
– Jag vill spara tid. Det tar mig trettio minuter att promenera till busshållplatsen från mitt hem, säger Hoda Al Kalash.
Hon är en av de tio deltagare som anmält sig till den nystartade cykelskolan. En av initiativtagarna till kursen är integrationssamordnare Karin Magnusson. Förutom de praktiska fördelarna med att kunna cykla ser hon det även som positivt ur integrationssynpunkt.
– Det är värdefullt på arbetsmarknaden också. Det är tydligt att många nyanlända kvinnor inte kan cykla, men det finns ett stort intresse. Många har varit väldigt entusiastiska inför detta, säger hon.
Karin Magnusson, integrationssamordnare i Staffanstorps kommun.Bild: Peter Frennesson
Initiativet har även väckt entusiasm bland flera aktörer i Staffanstorp. Projektet leds av en styrgrupp med representanter från kommunen, Röda Korset, kyrkan, Lions Viking och Rädda Barnen, vars uppgift är att arbeta med nyanlända.
– Vi har fått proffshjälp av Staffanstorps cykelklubb och Levins cykelaffär har hjälpt till att rusta upp cyklarna. Rotary har bidragit med pengar till hjälmar, berättar Britt-Marie Johansson, ordförande i Rädda Barnens lokalförening Staffanstorp-Hjärup.
Innan de blivande cyklisterna har hunnit trampa igång sin första av fem lektioner är hon lite orolig för hur det ska gå. Hon påpekar för deltagarna att det är hjälm som gäller – annars blir det ingen cykling.
För 27-åriga Nozheen Albebani från Irak är det inte första gången hon sitter på en cykel, men hon har lite problem med bromsningen.
– Det är svårt. Men alla i Sverige cyklar. När jag lärt mig ska jag cykla överallt i Staffanstorp.
"Jag vill kunna cykla tillsammans med min familj", säger Shaza Samman. Här får hon hjälp av Heba Al Bakkour och Smilla Jalasjoki.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen