Malmö

Framgångarna för polisen – tidigare mordhäktad 20-åring gripen för nytt mord

Mannen satt häktad för ett gängrelaterat mord redan som 17-åring. Efter drygt två år har mannen gripits igen, nu för dödsskjutningen på Segevång i mars. Polisen har nu nått ett genombrott i årets samtliga mordutredningar – utom en.

Bild: Patrick Persson
Mordet på 16-årige Ahmed Obaid gäckar fortfarande polisen. Två bröder anhölls för ett tag sedan för medhjälp till mord, men de har släppts igen.
I övriga sex mord har polisen, med de färska gripandena i Segevångsmordet, nått tydliga genombrott. Personer sitter inlåsta i fem fall, och i det sjätte är en person häktad i sin frånvaro.
Det senaste tillslaget skedde i tisdags morse, enligt dokument som Sydsvenskan tagit del av.
På onsdagsförmiddagen berättade polisen kortfattat om gripandena:
– Jag kan inte ge några detaljer om gripandet mer än att det var planerat. Vi har bra koll på individer och när vi är redo och anser att vi har ett stabilt underlag så agerar vi, säger Lars Förstell
Sydsvenskan erfar nu att den ene gripne är en ung man som varit i stort fokus från Malmös poliser under relativt lång tid: En 20-åring från Möllevången.
Mannen greps och häktades redan som 17-åring för mord. En ung man sköts i mars 2015 ner vid Vattentornet på Möllevången. Tidigt riktades misstankarna mot den i dag 20-årige mannen och hans vän, boende på Seved. Han häktades, men släpptes efter ett tag och fallet har inte blivit löst.
Sevedsmannen mördades i Rinkeby i höstas. 20-åringen har under våldsvågen i Malmö tidvis vistats utomlands, i Spanien och Thailand, enligt flera källor till Sydsvenskan.
Men polis och åklagare misstänker nu att han alltså åtminstone var hemma den 4 mars i år.
Den andre gripne är en 22-åring från södra Malmö. Han var ett tag misstänkt för medhjälp till mordet på andremannen i kriminella nätverket M-falangen, men de misstankarna har inte lett vidare.
Vid mordet som polisen nu jobbar med sköts en 23-åring ihjäl i en bil, en bit in på Kronetorpsgatan. Det skedde på kvällen lördagen 4 mars. I bilen fanns även en 21-årig man som träffades i överkroppen, men överlevde.
23-åringen hade under en tid levt under hot, och efter mordet har hans bror också utsatts för mordförsök. Även i den brottsutredningen har polisen nått ett ovanligt genombrott – två personer sitter sedan tidigare häktade för inblandning i attentatet mot brodern.
– Vi har haft 170 man som mest som jobbat med olika polisutredningar här. Under de senaste månaderna har vi haft stora framgångar, vilket inneburit att vi har kunnat skicka hem folk till sina ordinarie tjänsteplatser. Tidigare den här veckan har vi kunnat plocka bort drygt 30 befattningshavare från de pågående utredningarna, säger Lars Förstell.
Fakta

De sju morden i Malmö 2017

• 3 januari, Docentgatan. 21-åring skjuten med flera skott nära skolan, på cykelvägen mellan Docentgatan och Professorsgatan

• 12 januari, Bennets väg. 16-åring skjuten till döds med flera skott vid busshållplats.

• 29 januari, Kristianstadsgatan. 44-årig man tog sig blödande ut på gatan vid Pub Nobe efter bråk inne på gården.

• 8 februari, Möllevångstorget. 23-årig man skjuten flera skott på Möllevångstorget.

• 4 mars, Kronetorpsgatan. 23-årig man skjuten i bil.

• 30 mars, Ramels väg. 23-årig man skjuten med många skott strax utanför Minilivs på Herrgården.

• 2 april. Sorgenfrivägen. Kvinna i 80-årsåldern hittas död i sin lägenhet. Sonen grips.

Läs alla artiklar om: Mordet på Kronetorpsgatan
Gå till toppen