Lomma

Insamlingslappar från kritiserat företag sprids i Bjärred

Lappar från Save the world LTD sprids i bland annat Lund och Bjärred. Bakom lapparna, som ger intrycket av klädinsamling till välgörenhet, står ett polsk-skotskt företag med oklart syfte, enligt tidigare granskningar.

Förra året skrev Sunday Times om bluffande insamlingsföretag i Skottland, bland andra det som nu sprider lappar i västra Skåne.
Flera svenska tidningar har skrivit om insamlingarna och företaget Save the world LTD, tidigare Clothing collection north. Nu sprids deras lappar i Bjärred och Lund, enligt läsare som hört av sig till Sydsvenskan.
Loggan på lapparna – händer som håller ett hjärta – samt namnet antyder att insamlingarna handlar om välgörenhet. Man ber privatpersoner att samla ihop och skänka kläder, som hämtas vid dörren vid en viss tidpunkt. Insamlingen uppges gå till välgörande ändamål.
Men bakom lapparna står ingen organisation, utan ett företag, har flera svenska tidningar rapporterat de senaste åren. Även i brittisk press har företaget, och liknande bolag, granskats.
Förra sommaren skrev Göteborg direkt att ägarna bakom Save the world LTD är två män i 40-årsåldern som är polska medborgare. Något 90-konto, som seriösa välgörenhetsorganisationer är kopplade till, finns inte och huvudkontoret ska ligga i Skottland. Därför är det högst oklart hur mycket av det insamlade, om något överhuvudtaget, går till välgörenhet.
Gå till toppen