Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M-avhoppare uppmanas lämna riksdagen

Moderaternas riksdagsledamot Patrick Reslow lämnar partiet. I stället går han med i Sverigedemokraterna. Nu uppmanas Reslow att lämna sin riksdagsplats av bland andra moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Jimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M) efter söndagskvällens direktsända partiledardebatt i SVT:s Agenda.Bild: Maja Suslin/TT
– Klart det är tråkigt när en moderat lämnar oss för något annan. Jag är lite förvånad också. Vill man ha mer moderat politik, ska man inte rösta på ett bidragsparti, säger hon till Aftonbladet, och uppmanar Reslow att lämna riksdagen.
– Det finns ett missnöje med vart Sverige är på väg som vi ännu inte har fångat, fortsätter hon.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson var påtagligt nöjd när han tidigare under dagen presenterade partiets nyaste medlem – riksdagsledamoten Patrick Reslow, som fram till nu representerat Moderaterna.
Reslow motiverar partibytet med att han ogillade decemberöverenskommelsen och är missnöjd med hur de borgerliga oppositionspartierna agerar i opposition. Han pekar på att SD fått kalla handen från M för sina försök att hitta frågor att samarbeta om.
– Det visar att Allianspartierna inte är intresserade av att vara aktiva oppositionspartier och frågan är om de är intresserade av att leda landet, säger Reslow.
– För mig är detta allvarligt.
Reslow säger att det var han som tog kontakt med SD, och inte tvärtom. Han är 47 år och kommer från Malmö. Han är ledamot i konstitutionsutskottet och har suttit i riksdagen sedan 2010.
Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Moderaternas länsförbund i Skåne, tycker att det är "ytterst olämpligt" att sitta kvar i riksdagen på ett M-mandat och arbeta för SD.
– Eftersom han inte längre representerar det parti som han blev invald för i riksdagen, så menar jag att han har en moralisk skyldighet att faktiskt lämna sin post, säger Ljungman till TT.
Reslows argument om att han företräder många M-väljare som också gått över till att sympatisera med SD, ger Ljungman inte mycket för.
– Sveriges riksdag styrs ju av ett valresultat från 2014. Det han refererar till är ett antal opinionsundersökningar, men Sverige styrs inte av det, utan valresultatet, säger Ljungman.
Statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid den borgerliga tankesmedjan Timbro tror inte att värvningen får så stor betydelse.
– Det har ett visst symbolvärde att det är en riksdagsledamot, men för de allra flesta är det här en helt okänd person, säger Johansson Heinö.
– Möjligen kan SD drömma om att det här ska öppna dörren för fler att våga ta steget.
Den allmänna bilden av SD är snarare att man har svårt att rekrytera. Fokus har mer legat på uteslutningar än att partiet kunnat locka till sig bra och kompetent folk, enligt Johansson Heinö.
För Moderaterna och M-ledaren Anna Kinberg Batra blir Reslows partibyte en prestigeförlust, men inte mycket mer än så, tror Johansson Heinö.
– Ett mandat mer eller mindre påverkar inte sammansättningen i riksdagen, och det är inte en person som varit särskilt framträdande. Däremot är det ytterligare en dålig nyhet för partiet i ett läge då man tappar väljare till SD och har svaga opinionssiffror, säger han.
Gå till toppen