Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Nyanlända demonstrerade för rättvisa bostadskontrakt

Rättvisa kontrakt, större bostäder och trygghet för familjerna. På onsdagen samlades ett trettiotal av Vellinges nyanlända för en demonstration utanför kommunhuset.

Ett trettiotal nyanlända som hamnat i skarven mellan de gamla och nya bostadsreglerna samlades till protest utanför kommunhuset i Vellinge på onsdagen.Bild: Micaela Landelius
Mohammad Sbiei kom till Vellinge den 12 februari och fick ett niomånaderskontrakt på en lägenhet, som han delar med två familjemedlemmar. Tre dagar senare klubbades beslutet att ändra reglerna och förlänga nyanländas bostadskontrakt till två år.
– Jag hade det bra i norra Sverige, där jag bodde innan. Om inte kommunen kan hjälpa mig med bostad längre än nio månader förstår jag inte varför jag skulle flytta hit. Samma regler måste gälla för alla, säger han.
Mohamad Amin Kosara delar en bostad på 44 kvadratmeter med sin fru och fem barn.
– Mina döttrar var duktiga i skolan i Syrien, men nu kan de inte studera. Vi bor så trångt. De får aldrig någon ro och det är svårt att planera för framtiden när man inte vet var man ska ta vägen om några månader, säger han.
"Det är svårt att planera för framtiden när man inte vet var man ska ta vägen om några månader", säger Mohamad Amin Kosara. Tillsammans med Mohammad Sbiei och andra nyanlända var han på plats för att demonstrera för rättvisa bostadskontrakt.Bild: Micaela Landelius
Den 1 mars 2016 infördes lagen som gör alla kommuner skyldiga att erbjuda bostäder åt en viss kvot nyanlända familjer och vuxna med permanent uppehållstillstånd. Sedan dess har Vellinge tagit emot 155 personer, och handlingsplanen som skrevs då har utvärderats och uppdaterats.
– Nio månader var för kort tid. Oron över boendesituationen gör att våra nyanlända får fel fokus, när de också ska gå på SFI, söka jobb och integrera sig i samhället. Det är bara några enstaka personer som har hittat lägenhet på egen hand inom den tidsfristen, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Samtidigt är det viktigt att poängtera att kontrakten vi erbjuder är en tillfällig lösning. Det kommer hela tiden nya familjer som ska flytta in – och det är viktigt att våra nyanlända försöker hitta boende och bli självförsörjande så fort som möjligt.
Men enligt Carina Wutzler är inget hugget i sten – bedömningen av boendesituationen görs från fall till fall och ingen får ett tvåårskontrakt per automatik. Det finns också möjlighet för de som kom innan den 15 februari att ansöka om förlängt kontrakt.
– Vi var tvungna att sätta ett datum. Jag förstår att de som kom precis efter årsskiftet kan känna sig orättvist behandlade, men det finns också andra målgrupper som känner frustration över det pressade läget på bostadsmarknaden. Vi har till exempel många unga som fortfarande bor kvar hemma för att de inte kan hitta lägenhet.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen