Heidi Avellan

Heidi Avellan: Också Åkessons hem är hans borg.

En journalist misshandlas vid sin egen tröskel. En politikers hem attackeras.
Oacceptabelt, förstås.
Inte bara för att enskilda individer blir angripna då de gör sitt jobb, utan också för att dessa angrepp är angrepp på demokratin.
I måndags fick kriminalreportern Håkan Slagbrand, en frilans som oftast arbetar för VLT, en knytnäve rakt i ansiktet då han öppnade dörren. I april brändes hans bil upp. Att detta har ett samband med hans jobb verkar otvetydigt.
På onsdagsmorgonen kallade SD-ledaren Jimmie Åkesson till pressträff för att berätta att hans hem i Sölvesborg utsattes för ett angrepp under tisdagskvällen.
"Värsta attacken hittills på huset i går kväll och denna gång ville de (förutom att täcka fasaden och bilen med ägg och smälla raketer) även komma in i huset", skriver Åkessons sambo Louise Erixon på Facebook, enligt Expressen.
Att Åkessons parti har bidragit till polarisering och ett hårdare debattklimat i landet spelar ingen roll. En politikers hem är hens borg. Våld mot politiker är våld mot demokratin.
Det här är – dessvärre – bara de två senaste i raden av vidriga attacker.
Hat och hot mot offentliga personer har blivit dyster vardag. Brottsförebyggande rådet uppgav häromåret att cirka 60 procent av landets riksdagspolitiker varje år hotas och trakasseras på grund av sitt uppdrag och att drygt 30 procent av journalisterna utsätts för hot. Myndigheterna har tidigare signalerat att hot mot journalister och förtroendevalda ska tas på större allvar.
Men fortfarande upplever många utsatta att allt bara mynnar ut i att eventuella utredningar läggs ner efter oförklarligt lång tid – i brist på spaningsuppslag. Och i praktiken i brist på resurser hos polisen.
Gå till toppen