Lomma

Politikerna eniga – Lommalärarnas lönelyft blir permanent

Barn- och utbildningsnämnden var enig – lärarlönelyftet bör bli permanent i Lomma kommun.
– Vi vill göra vad vi kan för att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Robert Wenglén, nämndens ordförande.

Det var under förra veckan som nämnden tog beslutet – nu ligger det i kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges händer att bestämma huruvida lärarlönelöftet ska bli permanent i kommunen, eller inte. Enligt nämndens ordförande, Robert Wenglén, finns det goda chanser till att förslaget går igenom.
– Jag har pratat med ordförande för kommunstyrelsen och det låter lovande. Om man ser på våra närliggande kommuner så har de fattat liknande beslut. Kommer en lärare från en annan kommun till oss, får vi alltid frågan om hur det är med lönen. Vi har tidigare sagt att om statsbidraget försvinner så har vi som ambition att gå in och fortsätta göra det möjligt, säger Wenglén.
Ett permanent lärarlönelyft skulle enligt honom innebära att Lomma kommun skulle kunna reducera löneosäkerheten. Men det handlar om mer än bara osäkerhet – nämligen att som arbetsgivare kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats.
– Vi har alltid legat bra till lönemässigt, men via lärarlönelyftet eliminerar vi osäkerheten kring det. Lönelyftet löser inte allt, det är en ständig kamp att hitta skolledare som uppfattas som duktiga pedagogiska ledare, det gäller att jobba med det kollegiala lärandet och att ha en god fysisk miljö. Det finns massor av komponenter när man söker sig till eller från Lomma, säger Wenglén.
Gå till toppen