Skåne

Region Skånes styre vill fortsätta subventionera omskärelse av små pojkar

Region Skånes rödgröna styre vill fortsätta att subventionera omskärelse av små pojkar i minst fem år till. Avgiften för ingreppet ska i så fall höjas till 3 700 kronor.

Men förslaget till hälso- och sjukvårdsnämnden på fredag möter starkt politisk motstånd. Det kan innebära att föräldrarna istället får betala hela kostnaden från nästa år, 7 000 kronor.
Region Skåne har idag ett avtal med privata Capio om att utföra 400 omskärelser på icke-medicinsk grund per år. Avtalet kostar 3,3 miljoner kronor per år och går ut i november. Köerna är långa.
Förslaget från regionledningen är att göra en ny upphandling av omskärelse, som sträcker sig över fem år. Patientavgiften från och med 2018 skulle samtidigt fördubblas från 1 800 kronor till 3 700 kronor, vilket fortfarande innebär att halva kostnaden är subventionerad.
Men förslaget kan bli nedröstat. Allianspartierna anser att Region Skåne ska erbjuda omskärelse, men inte subventionera kostnaden.
– Vi är för en upphandling, för att kunna kvalitetssäkra vården. Men vi vill se en modell med hel självfinansiering, säger Gilbert Tribo, gruppledare för L.
Alliansen snickrar på ett gemensamt förslag. Men Liberalerna har sneglat på Stockholms läns landsting, som samarbetar med en privat klinik. Där kostar omskärelse under lokalbedövning på pojkar upp till tre månader 3 000 kronor, och under narkos för pojkar från två års ålder 6 000 kronor.
– Det finns ett åldersglapp där omskärelse inte utförs, men det är för att det är riskfyllt med narkos för barn under två år, säger Tribo.
SD tycker inte att omskärelse av kulturella eller religiösa skäl alls ska erbjudas inom offentlig vård. Men partiet har tidigare röstat för det förslag som uppfattats som ”minst dåligt”. I det här fallet kan det bli alliansens förslag att slopa subventioner.
Region Skåne har erbjudit omskärelse på icke-medicinska grunder sedan 2009. Argumentet är att man vill erbjuda ett säkert alternativ till outbildade "köksbordskirurger", som riskerar att skada barnen.
Idag är Skåne ett av mycket få landsting som subventionerar omskärelse.
I exempelvis Gävleborg och Blekinge får anhöriga betala cirka 7 000 kronor för att få små pojkar omskurna. I Uppsala, Göteborg och minst nio andra landsting utförs inte ingreppet inom den offentliga vården.
Region Skånes etiska råd, Sveriges läkarförbund och flera andra instanser anser att omskärelse inte ska utföras förrän pojken/mannen är stor nog att själv fatta beslutet.
Gå till toppen