Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rikard Wolff och ny scenkonstfestival på Malmö Pride i sommar

Rikard Wolff ska sjunga allsång. Dansstationen startar queer scenkonstfestival. Det är några av inslagen i årets Malmö Pride som i sommar krockar med Stockholm Pride.

Rikard Wolff.Bild: Maja Suslin/TT
Malmö Pride, manifestationen för att uppmärksamma alla människors rätt att älska vem man vill, äger i år rum den 4–10 augusti i Malmö. Precis som tidigare så förvandlas Folkets Park till Pride Park och Scandic Triangeln till Pride House. Och den stora Pride-paraden äger rum på söndagen den 6 augusti. Men en stor nyhet för året är det fjärde benet: Pride Performance.
Det är Dansstationen i Malmö som tillsammans med ett helt nätverk av scenkonstorganisationer nu arrangerar den queera scenkonstfestivalen Stolt scenkonst på Palladium.
– Vi har satt ihop ett program för att visa på olika former av queer scenkonst. Det kommer att bli två föreställningar om dagen och det blir bland annat två föreställningar av Juli Apponen som på olika sätt handlar om den könskorrigering som hon har genomgått, berättar Peter Sunesson på Dansstationen som planerar att arrangera festivalen åtminstone de kommande tre åren.
En av de andra dansföreställningarna, ”Landet inuti”, handlar om att vara gay på landsbygden och att längta till staden och tillbaka till landsbygden.
På Pride House kommer det under fyra dagar att arrangeras flera föreläsningar och panelsamtal som rör hbtq-frågor. Den pakistanska queeraktivisten Sabah Choudry, skådespelerskan Saga Becker, polisen Jeanette Larsson och queeraktivisten Freja Lindberg är några av de inbjudna talarna.
I Folkets park kommer man den 4–6 augusti att bjuda på ett artist- och festprogram med bland andra den svenska duon Death Team, popsångaren Gabriel Fontana och inte minst Rikard Wolff.
– Det är en väldigt symbolisk bokning. Rikard Wolff har i många år varit en idol som många har sett upp till. För mig är det en jättestor bokning, säger vice festivalgeneral Albin Ganovic.
I början av juni ska hela artistprogrammet vara klart.
Den 6 augusti äger Pride-paraden rum och i år hoppas man kunna öka deltagarantalet ytterligare.
– Förra året hade vi 12 000 personer i tåget. Året innan dess 8 000. Året innan 4 000 och året innan dess 1 500, berättar festivalgeneralen Filip Filipek.
– Så vi siktar på 15 000 nu, säger Albin Ganovic.
Men ett bekymmer finns för att kunna öka deltagarantalet. I år krockar nämligen Malmö Pride med Stockholm Pride. Festivalgeneralen Filip Filipek blev själv överraskad när Stockholm Pride flyttade sin festival en vecka så att de två Pride-arrangemangen sker samtidigt.
– Men vi tror inte att det kommer att fattas folk. Malmö är så lokalpatriotiskt, säger Filip Filipek.
– Och viktigast av allt: Rikard Wolff har gjort sitt val, utropar Albin Ganovic.
Fakta

Malmö Pride

4–6 augusti: Pride Park i Folkets park med fest, musik och föreställningar.

6 augusti: Pride-paraden med start på Stortorget och avslutning i Folkets park.

7–10 augusti: Pride House på Scandic Triangeln med föreläsningar och panelsamtal.

9–10 augusti: Pride Performance på Palladium. Den queera scenkonstfestivalen Stolt scenkonst får premiär i Malmö.

Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen