Sverige

Starka känslor inför förskolestarten

När Hugo börjar på förskola i augusti kommer han att vara 15 månader. – Jag är inte alls redo än, men vi har sommaren på oss att bli det, säger hans mamma Isabel Anselmo.

Hugo (till höger) är ett år och börjar på förskola i augusti, något som hans mamma Isabel Anselmo har blandade känslor inför. Vera Bhatti (till vänster) och hennes man har inte bestämt när sonen Adam ska börja, kanske blir det inte förrän uppåt två års ålder.Bild: Johan Nilsson/TT
På Enens öppna förskola i Malmö är förskolan ett återkommande samtalsämne. Den stora frågan är inte när det är bäst att börja, utan vilka förskolor som är bäst – och kösituationen. Hugo var bara två månader när han ställdes i kö och det har gett utdelning. Det blir en liten förskola nära hemmet.
– Jag var jätteemotionell innan vi skulle på besök, men när vi var där och gick runt så fick jag en magkänsla av att det var bra, säger Isabel Anselmo.
Hade bara ekonomin tillåtit hade hon gärna varit hemma i två år. Men det som dämpar oron inför förskolestarten är att det inte kommer att bli så långa dagar för Hugo, eftersom hon studerar.
Vera Bhatti, mamma till tio månader gamla Adam, har precis börjat ta ut föräldraledighet. Hon och hennes man har ännu inte bestämt när Adam ska börja i förskola, men troligen blir det inte förrän vid ett och ett halvt års ålder, kanske uppåt två, som är det vanligaste i hennes gamla hemland Tjeckien.
Att många barn i Sverige börjar redan vid ett år har hon inga synpunkter på.
– I vårt fall är det för tidigt, men det beror på hur barnet är också, säger Vera Bhatti.
Hon ser många fördelar med förskolan, när det väl är dags.
– Ja, också för att han behöver lära sig svenska. Det kommer han tyvärr inte att lära från oss, mamma från Tjeckien och pappa från Pakistan, vi är dåliga på det.
Linus, sju månader, har inte fått någon förskoleplats ännu, men hans mamma My Hernrup hoppas att det ska ordna sig till hösten, när han är ungefär 13–14 månader.
– Jag känner mig väldigt, väldigt trygg inför det.
Vad som är den optimala åldern varierar från barn till barn, anser hon.
– Vissa är tuffa och klarar stora grupper utan problem, vissa barn tycker att det är jobbigt och då ska du nog vänta lite längre.
Gå till toppen