Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre asylboenden i södra Sverige brann i natt

Tre asylboenden i Skåne och Småland brann under natten till onsdag. Hundratals asylsökande har evakuerats i Borrby, Målilla och Växjö. Alla bränderna utreds som mordbrand eller grov mordbrand. ”Självklart kommer polisen att titta på det här gemensamt”, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Det första larmet gick i Målilla i Hultsfreds hotell klockan 00:43.
— Möbler i ett allrum hade brunnit. Det var stor rökutveckling och fem personer uppges vara lindrigt skadade, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral
140 personer evakuerades från branden i Målilla.
Nästa larm kom 02:15, från det tidigare Järnvägshotellet numera vandrarhemmet i Borrby på Österlen.
— Det brann i matsalen. En av en de boende tog tag i en släckare och lyckades dämpa branden innan brandkåren i Borrby var på plats, säger yttre befäl Roger Larsson vid räddningstjänsten.
Ingen skadades i Borrbybranden. 17 personer befann sig på vandrarhemmet och fick evakueras.
Bara en minut efter larmet i Borrby, gick larm om en brand intill ett asylboende på ett hotell i Växjö.
— Det var en dansbana intill boendet som brann, men på grund av hög värme, spridningsrisk och rökutveckling evakuerades alla 200 på hotellet, säger Åsa Emanuelsson på polisen.
I omedelbar anslutning till larmet i Borrby, kom också larm om en inkastad rökgranat i en lägenhet i Ystad.
— Det är sällan en slump när det kommer två larm nästan samtidigt. Vi går upp på tå. Vår första tanke var om det hade varit ett asylboende även i Ystad, men det var det inte, säger yttre befäl Roger Larsson vid räddningstjänsten.
Branden i Växjö utreds som grov mordbrand. De i Målilla och Borrby utreds som mordbrand. Försök till mordbrand är rubriceringen i Ystad.
Hänger asylbränderna samman?
—Det får utredningen visa. Självklart kommer polisen att titta på det här gemensamt, säger Åsa Emanuelsson vid ledningscentralen.
Gå till toppen