Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre asylboenden i södra Sverige brann i natt

Tre asylboenden i Skåne och Småland brann under natten till onsdag. Hundratals asylsökande har evakuerats i Borrby, Målilla och Växjö. Alla bränderna utreds som mordbrand eller grov mordbrand. ”Självklart kommer polisen att titta på det här gemensamt”, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Det första larmet gick i Målilla i Hultsfreds hotell klockan 00:43.
— Möbler i ett allrum hade brunnit. Det var stor rökutveckling och fem personer uppges vara lindrigt skadade, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral
140 personer evakuerades från branden i Målilla.
Nästa larm kom 02:15, från det tidigare Järnvägshotellet numera vandrarhemmet i Borrby på Österlen.
— Det brann i matsalen. En av en de boende tog tag i en släckare och lyckades dämpa branden innan brandkåren i Borrby var på plats, säger yttre befäl Roger Larsson vid räddningstjänsten.
Ingen skadades i Borrbybranden. 17 personer befann sig på vandrarhemmet och fick evakueras.
Bara en minut efter larmet i Borrby, gick larm om en brand intill ett asylboende på ett hotell i Växjö.
— Det var en dansbana intill boendet som brann, men på grund av hög värme, spridningsrisk och rökutveckling evakuerades alla 200 på hotellet, säger Åsa Emanuelsson på polisen.
I omedelbar anslutning till larmet i Borrby, kom också larm om en inkastad rökgranat i en lägenhet i Ystad.
— Det är sällan en slump när det kommer två larm nästan samtidigt. Vi går upp på tå. Vår första tanke var om det hade varit ett asylboende även i Ystad, men det var det inte, säger yttre befäl Roger Larsson vid räddningstjänsten.
Branden i Växjö utreds som grov mordbrand. De i Målilla och Borrby utreds som mordbrand. Försök till mordbrand är rubriceringen i Ystad.
Hänger asylbränderna samman?
—Det får utredningen visa. Självklart kommer polisen att titta på det här gemensamt, säger Åsa Emanuelsson vid ledningscentralen.
Gå till toppen