Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tyrannosaurus hade enorm bettstyrka

Den berömda rovdinosaurien Tyrannosaurus rex hade en bettstyrka som med råge överträffade bettstyrkan hos alla nu levande djur. Detta gjorde att den kunde pulverisera stora ben med lätthet, enligt en ny studie.

Tyrannosaurus rex hade en enorm bettstyrka. På bilden syns en kopia av en skalle av arten som hittats i Montana i USA. Arkivbild.Bild: J. Scott Applewhite
Studien, som publiceras i Scientific Reports, dementerar vissa hypoteser som gått ut på att T. rex skulle ha haft ganska måttlig kraft i käkarna.
I stället antyder resultaten att den väldiga rovdinosaurien hade ett mäktigt bett som mer än väl matchar dess rykte som oöverträffad dödsmaskin.
Forskarna gjorde modeller av bestens käkmuskulatur och jämförde sedan med bettet hos krokodiler, alligatorer och fåglar, som är de närmaste nu levande släktingarna till dinosaurierna. Dessutom granskades bettmärken efter tyrannosaurier som återfunnits på fossil från den period då djuren levde.
Bettstyrka brukar uttryckas i enheten newton. Resultaten från studien visar att Tyrannosaurus rex hade en bettstyrka på uppemot 35 000 newton, vilket motsvarar ett tryck på 3,5 ton.
Detta är mer än dubbelt så mycket som hos saltvattenskrokodilen, som har rekordet bland nu levande djur med en bitstyrka på drygt 16 000 newton.
Enligt forskarna använde troligen T. rex sitt bett till att krossa ben från stora växtätande dinosaurier. Den förmågan gjorde att den kunde exploatera födoresurserna på ett effektivare sätt än andra, samtida rovdinosaurier.
Fakta

Tyrannosaurus rex

Tyrannosaurus rex var en av de största rovdinosaurierna. Den blev tolv meter lång och vägde över åtta ton.

Huvudet var extremt stort och försett med enorma sågkantade tänder som kunde bli upp till 18 centimeter långa.

Arten är den enda inom sitt släkte. Den levde precis i slutet av dinosauriernas era, under kritperioden för 68 till 66 miljoner år sedan.

Källa: Scientific Reports, NE, Public Library of Science

Gå till toppen