Ekonomi

Vanligt med oseriösa beteenden på visningar

Grannfejder, raggningstaktiker och pratsjuka damer. Det är några exempel på oseriösa eller märkliga situationer som har uppstått på bostadsvisningar. I själva verket förekommer det rätt ofta, visar en studie från Fastighetsbyrån.

Tre av tio svenskar har någon gång varit på visning utan att vara intresserad av att köpa bostaden, visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
– En äldre dam kliver in på min visning och ställer alla möjliga frågor. Hon säger att hon är väldigt intresserad och hon vill bli uppringd nästa dag. Jag ringer upp henne som avtalat och efter en halvtimmes samtal, där hon har berättat om sitt liv, säger hon att hon inte är intresserad av lägenheten. Hon säger att hon är en sällskapssjuk gammal dam och att det var skönt att få prata av sig.
Anekdoten berättas av Agneta Chong, mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling. Hon är en av många mäklare som har stött på flera spekulanter som i första hand inte är ute efter att köpa en bostad.
I ett annat fall ville en spekulant besöka bostaden upprepade gånger för att ta ett glas vin efteråt.
– Jag var säker på att jag hade sålt in det så bra, säger hon.
Chongs Erik Olsson-kollega, Malena Ek, minns en visning när spekulanten i stället hoppades kunna kringgå mäklarens tjänster.
– Spekulanten frågade vad jag tar i arvode för han tänkte kontakta säljaren och göra upp affären direkt med honom, säger hon.
Även om de här historierna är unika i sitt slag är det inte så ovanligt att folk beter sig konstigt eller är ointresserade av att köpa bostaden, visar en ny studie från Fastighetsbyrån.
Av de över 1000 tillfrågade erkänner en tredjedel att de har strosat in på visningar på liknande sätt.
– Det är något får man räkna med, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare Fastighetsbyrån Södermalm.
I hennes fall har de udda situationerna som hon stött på, främst handlat om nyfikenhet.
– De vanligaste är att man ser en visningsskylt och spontant bestämmer sig för att gå in. Väl inne vill vissa öppna luckor och titta i skrymslen och vrår. Några testar säljarnas toalett och säng, säger Svensson.
Statistiken visar också att en stor del av de oseriösa spekulanterna oftast är grannar.
– Några av dessa har inte alls avsikten att köpa utan kommer förbi för att ta reda på bostaden pris och för att uppskatta värdet på sin egen bostad. En gång har jag sett flera grannar samlas i en liten tvåa och prata ihop sig som om de höll ett styrelsemöte. Andra har börjat prata öppet om säljarens privatliv, säger Svensson.
Somliga beteenden kan väcka förvåning, obehag eller ren avsky. Men att sticka ut på visningar borde inte alltid betraktas som märkligt, enligt Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
– Det är bra om visningsbesökarna är aktiva och tar reda på så mycket som möjligt om bostaden som en del av undersökningsplikten. Samtidigt är det viktigt att man inte beter sig allt för konstigt eller otrevligt som visningsbesökare. Då kan säljaren föredra en köpare som uppträtt bra för att få en enkel och trygg affär.
Fakta

Om undersökningen

Anledning att gå på visning (av de som varit på visning någon gång de senast tre åren):

– Såg visningsskylten och bestämde sig spontant att gå in, 14 %

– Tycker om att gå på visning utan syfte at köpa, 11 %

– För att se hur grannarna bor, 9 %

– För att få inredningsinspiration, 9 %

– För att kolla upp mäklare inför egen försäljning, 6 %

– För att, som säljare, kontrollera mäklaren, 1 %

Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån mellan den 20 och 28 mars 2017.

Kartläggningen genomfördes online till medlemmar i en webbpanel. Målgruppen är svenska allmänheten mellan 20 och 64 år. Totalt deltog 1003 personer i undersökningen.

Resultatet presenteras på totalnivå. Där signifikanta skillnader förekommer presenteras även resultatet för män och kvinnor, samt för ort där vi skiljer på Stockholm och övriga landet.

Källa: Fastighetsbyrån

Gå till toppen