Huvudledare

Ledare: Ett land är inte ett företag. Trump tycks ha missat det.

Frågorna fortsätter att hopa sig kring Vita huset och den amerikanske presidenten Donald Trump. Tidigare FBI-chefen Robert Mueller har nu fått i uppdrag att utreda påstådda band mellan Trumps stab och Kreml.
Knappt hade detta offentliggjorts förrän nyhetsbyrån Reuters kom med uppgifter om minst arton kontakter mellan Trumps kampanjorganisation och Ryssland utöver de som är kända sedan tidigare. En pikant detalj i sammanhanget är också att Mueller fick sitt uppdrag av biträdande justitieminister Rod Rosenstein – detta eftersom justitieminister Jeff Sessions själv suttit i möten med den ryske ambassadören.
Nu väntar en grundlig utredning som kan ta flera år och möjligen ger Trump lite andrum i Rysslandsfrågan. Men skandalerna kring Vita huset lär fortsätta ändå, för de beror i hög grad på Trumps sätt att styra. Det finns skäl att undra vad utöver hans personlighet som kan tänkas ligga bakom dessa ständiga klavertramp.
En delförklaring kan vara att fastighetsmiljardären Trump inte har någon tidigare politisk erfarenhet, men stor vana vid att leda företag. I många lägen under de senaste månaderna har han tyckts agera mer som en företagsledare än en president.
Det började med försöken att snabbt göra stora politiska förändringar genom att styra med dekret. Den notoriskt rastlöse entreprenören ville uppenbart inte slösa tid på att kompromissa eller bygga majoriteter. Så gick det också som det gick – i fråga efter fråga stoppades de tänkta förändringarna av politiska eller juridiska instanser.
Trumps tid i Vita huset har också präglats av hög personalomsättning. Ett flertal medarbetare har sagts upp eller omplacerats – i vissa fall på givna grunder. Tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avslöjades med att ha ljugit om sina kontakter med Ryssland. Men efterspelet till Flynns avgång bidrog i hög grad till att försätta Trump i den svåra situation han nu befinner sig. Enligt uppgifter till New York Times ska presidenten ha bett chefen för underrättelsetjänsten FBI, James Comey, att lägga ned utredningen mot Flynn.
Det gjorde Comey inte. Däremot bekräftade han senare offentligt att FBI utreder en eventuell koppling mellan Ryssland och Trumps kampanjstab. Mot den bakgrunden väckte det särskilt stort uppseende när Trump nyligen gav Comey sparken.
En demokratiskt vald president ska naturligtvis inte uppmana till nedläggning av en misshaglig utredning eller på lösa grunder avsätta en myndighetschef. I näringslivet hade Trump varit i sin fulla rätt att styra och ställa på motsvarande vis. Men det är, som sagt, väsentlig skillnad på politik och företagande.
Möjligen var det även sammanblandning mellan tidigare och nuvarande yrkesroll som fick Trump att tala bredvid mun härförleden vid ett möte med Sergej Lavrov. Enligt källor till Washington Post avslöjade Trump hemliga underrättelseuppgifter för den ryske utrikesministern.
En företagsledare hade mycket väl kunnat dela med sig av känslig information vid ett enskilt möte om det bedömdes kunna gynna verksamheten. För en president finns betydligt fler faktorer att ta hänsyn till. I det här fallet sägs Trumps upplysningar riskera att röja en underrättelsekälla inom terrororganisationen IS.
En politisk ledare ska inte bara leverera ekonomisk vinst, utan i än högre grad förvalta demokratiska värden. Så här långt har Trump, milt uttryckt, inte visat någon större förståelse för detta, vilket i längden kan bli ett väl så stort hinder för hans presidentskap som tecknen på band till Ryssland.
Den amerikanske presidenten lär sitta kvar ett bra tag framöver. Republikanerna har trots allt majoritet i kongressens båda kammare. Men med tiden kan det även inom det republikanska partiet börja spridas en insikt om hur mycket som står på spel.
Det största problemet med Donald Trump är inte vad han gör med politiken eller med sanningen, utan vad han riskerar att göra med demokratin.
Gå till toppen