Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmöspel prisades på nordisk spelgala

Malmös stora spelföretag Massive Entertainment hade chans att vinna tre priser vid Nordic Game Awards i Malmö ikväll, men blev helt utan. Fast Malmö vann ändå pris vid galan eftersom lilla Grapefrukt prisades för årets bästa nordiska mobilspel.

Martin Jonasson (till höger) från lilla spelföretaget Grapefrukt tog emot pris för årets bästa nordiska mobilspel vid Nordic Game Awards i Malmö på torsdagskvällen.Bild: Jonas Gillberg
På torsdagskvällen avgjordes den årliga Nordic Game Awards på Slagthuset i Malmö. Prisgalan hålls alltid i samband med den stora spelkonferensen Nordic Game som årligen hålls i Malmö.
Inför årets Nordic Game Awards hade Skåne chans på flera priser. Massive Entertainment var nominerade i tre klasser för sitt ”Tom Clancy’s The Division” och i årets mobilspel var både Pixelbite från Helsingborg och Grapefrukt från Malmö nominerade för sina spel ”Space Marshals 2” respektive ”Twofold Inc”.
Galans stora vinnare blev Köpenhamnsstudion Playdead som vann hälften av galans priser. Bästa ljud, bästa speldesign, bästa artwork och framför allt bästa nordiska spel – alla de priserna gick till spelet ”Inside” som Playdead släppte i fjor. I spelet ska huvudfiguren ta sig igenom ett mystiskt landskap genom att klara olika pussel och utmaningar.
I de tre kategorierna som Massive Entertainment var nominerade i så blev det danska segrar. Bästa speldesign och bästa nordiska spel vanns alltså av Playdead, medan Köpenhamnskollegorna i IO Interactive vann priset för bästa teknologi för spelet ”Hitman”.
Men det blev en seger för Malmö på torsdagskvällen. I kategorin bästa mobilspel vann indieutvecklaren Martin Jonassons företag Grapefrukt för pusselspelet ”Twofold Inc”.
”Ett unikt och underbart pusselspel till din smartphone. Ett spel som verkligen står ut i en sjö av lata kloner. Ett spel skapat med hjärta och passion. Det låter som vi hittar på, men det här spelet har inte lämnat våra telefoner sedan det släpptes. Det har fortsatt att engagera oss och visar att våra telefoner verkligen kan vara en plats för helt fantastiska spel”, löd motiveringen.
Martin Jonassons tacktal var kort och koncist.
– Gör backup på era filer, ät era grönsaker och ring era föräldrar, sade Martin Jonasson på scen.
Vad betyder ett sånt här pris för dig?
– På sätt och vis ganska lite på så sätt att det gör en liten skillnad i min vardag. Men det är väldigt fint att få ett erkännande av sina kollegor. Att alla de här personerna tycker att jag gjort något bra, säger Martin Jonasson till Dygnet Runt.
Vad ska du göra nu då?
– Nu håller jag på att göra ett nytt spel, men vad det är vet jag knappt. Jag håller på att slänga upp en massa grejer i luften så får vi ser vart det landar, säger Martin Jonasson.

Alla priserna:

Bästa ljud: ”Inside” av danska Playdead
Bästa barnspel eller ”Fun for everyone” som kategorin kallas: ”Clapper” av svenska Bridgeside Interactive.
Bästa debut: ”Gonner” av svenska Art in Heart.
Bästa teknik: ”Hitman” av danska IO Interactive.
Bästa speldesign: ”Inside” av danska Playdead.
Bästa artwork: ”Inside” av danska Playdead.
Bästa mobilspel: ”Twofold inc” av Grapefrukt från Malmö.
Bästa nordiska spel: ”Inside” av Playdead.
Hederspris: ”Owlboy” av norska D-Pad Studio.
Läs mer om vinnarna, motiveringarna och de andra nominerade här.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen