Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Svårt att inte betrakta avstängningarna som korrekta

Franz Brorsson är en jättetalang, men inte fullärd. Jag hoppas han lär av läxan.

Avtjänade brott inom idrotten ska inte ligga som en belastning vid nya.
Men Franz Brorssons satsning på Saman Ghoddos i Östersund i måndags hade extremt stora likheter med när han tacklade en Norrköpingsspelare på samma sätt och på samma plats i den allsvenska avslutningen 2015.
Långt upp i planen, ute vid sidlinjen, finns om möjligt än mindre förståelse för ett sådant agerande än om det varit ett friläge eller liknande.
Och då ska ni veta att jag hade haft noll tolerans för det även där, hur den matematiken nu ska gå ihop.
Franz Brorsson missar både seriefinalen mot Norrköping och stormatchen borta mot AIK och det är illa, riktigt illa, för MFF och trist för honom själv.
Men det är nu han måste ta lärdom. Det gäller att slipa bort den här typen av fullständigt meningslösa och farliga tacklingar omedelbart.
Det gäller för honom att tänka efter hur han reagerat om han råkat ut för det själv. Alltså inte försöka försvara och förklara, utan lära sig.
Utifrån vad som hände på planen och domarens beslut är två matchers avstängning också korrekt på Behrang Safari. Ett rött kort direkt ger i princip alltid minst två matcher.
Safari kokar över och alldeles oavsett det han utsatts för – fasthållning och livtag – så gick han över en gräns. Reagera är en sak, agera en annan. Det är den viktiga kontentan. Sen kan man alltid diskutera orsak och konsekvens.
Att påstå att han slog Östersundsspelaren i ansiktet är löjligt om den handpåläggning som sker. Men handen ska ju inte vara där.
Behrang Safari har visat sig ha ett långt hetsigare temperament än jag trott och det kan vara en tillgång för det sitter oftast på vinnarskallar, men kan också bli en belastning. Framför allt som toleransen och beömningen är tuffare i Sverige.
I till exempel England är jag övertygad att domaren lugnat de båda och delat ut två gula kort. Men nu är allsvenskan inte Premier League.
Rent sportsligt kan det här kosta MFF en klar ledning inför sommaruppehållet, något som kan behövas inför en tuff sommar.
Mot Norrköping på söndag har MFF bara denna backlinje att tillgå: Andreas Vindheim, Lasse Nielsen, Dennis Hadzikadunic, Yoshimar Yotun.
Alla andra är ur spel – jag räknar bort Felipe Carvalho, allt annat vore märkligt.
Mot AIK kommer Behrang Safari tillbaka och har inte unge Hadzikadunic – som gjorde ett stabilt inhopp mot Hammarby – fått ett plötsligt jättegenombrott, lär Safari bilda mittbackspar med Lasse Nielsen då.
Läs alla artiklar om: Avstängningar på Safari och Brorsson
Gå till toppen