Nord & Francke

Tommy trampar i klaveret och kvinnorna ryter till

Nord & Francke samtalar om Tommy Berggren och kvinnorna.

Roooaaarrr! Tommy Berggren är ute på intervjuturné men blir förmodligen inte uppmärksammad på det sätt han hade önskat.Bild: Henrik Montgomery
Nord: Nu släpper 79-åringen Tommy Berggren sina memoarer och vill alltså vara "Tommy" med hela svenska folket. Hur tycker du att det har gått hittills, med pr-arbetet och så?
Francke: Man kan väl säga att det har kommit lite grus i maskineriet...den där sälj grej med tjej-metoden funkar inte alltid...
Nord: Tommy tillhör generationen "vi som alltid sa hora - och trodde att lite misogynt rajraj i Rio de Janeiro är precis vad folket vill ha". Men tiderna förändras, Tommy.
Francke: Ja ungefär så. Den där storyn han berättade om sin och Cornelis Vreeswijks semestertripp till Rio de Janeiro i P4 Extra blev ju snabbt citerad på alla möjliga ställen. Mest famösa citatet: "Jag känner många horor som jag har mycket mer respekt för än en del kärringar som sysslar med politik." Där träffade skiten fläkten.
Nord: 2017 kommer man inte undan med sån sexism. Tommy ser inte sin maktposition gentemot kvinnan som säljer sin kropp på Copacabana, och som enligt honom vill sluta "knega" och följa med honom hem. Han lämnar henne gråtande, åker hem till sin fru, och sitter nu i radio ett antal decennier senare och förespråkar otrohet, för att det kittlar nyfikenheten. Om det kan man säga mycket, men visst var det otroligt märkligt att P4 nu i efterhand har utfärdat en sorts varningstext för intervjun där man beklagar att innehållet kan uppfattas som stötande?
Text och hela intervjun här.
Francke: Jag måste säga att just den där varningstexten är trams. Låt säga att ett intervjuobjekt uttryckt åsikter om att centerpartister är dåliga i sängen – det faller ju på sin orimlighet att vid varje givet tillfälle ta avstånd från allt tossigt som människor säger. Särskilt när man refererar till något som hände för länge sedan, i en annan tid.
Tommy Berggren och Pia Degermark spelade mot varandra i Elvira Madigan 1966.Bild: Staffan Johansson
Nord: Jag vill inte vara utan den här sortens intervjuer, där personen får stå för sina åsikter, vilken dynga de än må innehålla, men då är det en journalistisk uppgift att ställa kritiska följdfrågor. Det finns information om att det fanns sådana följdfrågor från reportern, men att de inte kom med när intervjun klipptes ner. Synd.
Francke: Ja det är synd – det hade kunnat bli ett bättre inslag på så vis, och mindre av en självgod monolog från den gamle kulturmannen. Vad gäller det som faktiskt hände i Rio tänker jag att man får betrakta det med den tidens glasögon. Sedan är det ju en annan sak hur man berättar om det femtio år senare. OCH: När Tommy Berggren intervjuades av Kulturnyheterna i SVT, en intervju som kom att handla en del om hans radiointervju, började han plötsligt kommentera den kvinnliga reporterns kropp och hår och sa "dig hade man nog kunnat bli lite förälskad i. Du är så go i kroppen och håret". Alltså. Han skickade visserligen en skriftlig ursäkt till SVT som lästes upp i samband med att reportaget sändes, men jag undrar verkligen om han legat gömd under en sten de senaste åren.
Inger Taube och Tommy Berggren spelade huvudrollerna i Barnvagnen av Bo Widerberg 1962. Filmen utspelade sig i Malmö.Bild: Hans Ge Eriksson
Nord: Det var så sjukt! I sin krönika i Aftonbladet berättar Natalia Kazmierska att Berggren tog hennes kollega Kerstin Weigl på brösten i samband med en intervju på 1980-talet. Han kör liksom på med samma gamla stil. Vad sorgligt att han är 79 och fortfarande inte har lärt sig något om sexism. Visst, han bad om ursäkt i efterhand, men när han står där på terrassen i Kulturnyheterna är det alldeles uppenbart att han ser detta som ett sorts lustspel, mellan mannen och kvinnan. Kämpa, tuppen.
Francke: Någonstans tänker jag att hoppet är ute för en del och det får man kanske acceptera och istället blicka framåt. I fallet efter radiointervjun skrev just Kazmierska att Tommy Berggren kommer att bli ihågkommen för sin unkna kvinnosyn och inte för att han spelade huvudrollen i Kvarteret Korpen. Men hallå – så blir det ju inte! Stora konstnärer tenderar faktiskt att bli ihågkomna för sin konst. Och allt annat är orimligt.
Regissören Bo Widerberg och skådespelarna Emy Storm, Christina Frambäck och Tommy Berggren i en paus under inspelningarna av den klassiska filmen Kvarteret Korpen som utspelar sig i Malmö och kom 1963.Bild: Sydsvenskans arkiv
Nord: Själv kallar han sig Sveriges bästa skådespelare i en annan intervju. Och han hoppas sälja fler ex av sin biografi än Zlatans. Jag tror att han tycker att han är jätterolig och "härligt ärlig". Han är snart 80 och säger i en intervju att han "har en vän i viken". (Bonus: Hans bortgånge kompis Cornelis skrev låten "Från en vän i viken".) Det går ingen nöd på'n. Inte på oss heller, så länge figurer som Tommy finns så har ju vi rekorderliga kulturtanter något att förfasa oss över.
Francke: Ja, det är tur. De är vår livsluft.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen