Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Assange: Förlåter inte och glömmer inte

Våldtäktsutredningen kring Julian Assange läggs ner och häktningen hävs. Men om han lämnar Ecuadors ambassad i London riskerar han att gripas av brittisk polis för andra brott. – Det är inte vad vi förväntar oss av en civiliserad stat, säger Assange om Sveriges agerande.

Julian Assange knyter näven i en segergest under ett kort tal från balkongen på Ecuadors ambassad.Bild: Frank Augstein/AP/TT
När Wikileaksgrundaren trädde fram på ambassadens balkong höjde han en knuten näve i en segergest, men det var bittra ord som föll.
– Sju år utan åtal medan mina barn växte upp utan mig. Det är något jag inte kan förlåta. Det är något jag inte kan glömma, sade Assange.
Han svarade inte på några frågor och sade inte om och när han tänker lämna ambassaden.
– Min rättsliga stab har kontaktat brittiska myndigheter och vi hoppas kunna inleda en dialog om vad som är den bästa framkomliga vägen, sade han, och tillade att han gärna samtalar med USA:s utrikesdepartement om det som hänt.
Sex månader efter förhören med den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren kom beskedet från överåklagare Marianne Ny: Den rättsprocess som tog sin början efter ett Sverigebesök 2010 har sannolikt nått sitt slut.
Assanges svenske advokat Per E Samuelson hävdar att besluten att häva häktningen och lägga ner förundersökningen grundar sig på att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom. Men enligt överåklagare Marianne Ny är det helt fel.
– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas, säger hon.
Assanges skuld eller oskuld har inte slagits fast i och med dagens besked, enligt Ny.
Samuelson för också ett resonemang om att USA-uttalanden om att man vill ha Assange fängslad spelat in. Men Ny tillbakavisar även det.
– Beslutet i dag har inte någonting med amerikanska myndigheters agerande att göra, säger hon.
Beslutet grundar sig istället på att "alla möjligheter att driva utredningen framåt nu är uttömda" och att det inte längre framstår "som proportionerligt att upprätthålla" häktningen.
Frågan är nu om Assange kommer att våga lämna ambassaden för att ta första bästa plan till Ecuador där han beviljats politisk asyl. Brittisk polis uppger att han kommer att gripas för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden 2012.
Sedan tillkommer den fortsatta risken för en utlämning till USA där han är brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.
Assanges advokat Melinda Taylor säger till TT att brittiska och amerikanska myndigheter "konsekvent vägrat bekräfta eller dementera" om det finns en begäran om utlämning till USA.
På en fråga från Reuters om Storbritannien kommer att utlämna Assange till USA svarar premiärminister Theresa May:
– Vi tittar på begäran om utlämningar när vi får dem och bedömer varje enskilt fall.
Samtidigt rapporterar The Telegraph, med hänvisning till Assanges advokat Juan Branco att Assange har planer på att söka politisk asyl i Frankrike.
Per E Samuelson säger till TT att Assange har bett honom att undersöka möjligheterna att inleda en stämning mot svenska staten. Det handlar inte om pengar utan om upprättelse, enligt Samuelson.
Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.
Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras om brottsmisstankarna då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA.
Fakta

De svenska brottsmisstankarna

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – skulle ha preskriberats i augusti 2020 men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

Gå till toppen