Dygnet runt

En trädgård för dans har planterats i Västra hamnen

Nästa vecka har ”Something about wilderness” premiär på Skånes dansteater. Eller snarare utanför. Till föreställningen har man byggt en trädgård, fylld med tusentals växter. I den inleds en dansföreställning om naturen, framtiden, och döden.

Skånes dansteater sätter upp ny föreställning.Bild: Peter Frennesson
En internationell opinionsundersökning som gjordes för några år sedan visade att danspublik ofta har ett stort trädgårdsintresse, berättar Åsa Söderberg, Skånes dansteaters konstnärliga ledare och VD.
Det var så idén om en trädgård i Västra hamnen kom till. Man kallade in landskapsarkitekterna Carola Wingren och Karin Svensson. Koreograferna Laïla Diallo och Mélanie Demers ligger bakom koreografin.
Industriområdet i Västra hamnen var inte helt lätt att sätta upp en trädgård i, berättar Carola Wingren.
– Det är en miljö som är väldigt hård och kall och besvärlig för vegetationen, berättar hon. Ett tidigt beslut var göra en skyddad, hemlig trädgård som kontrasterar mot världen utanför. Som en medeltidsträdgård där allt är härligt och ombonat där inne; utanför finns vilddjuren eller de hårda vindarna.
Ett tema i föreställningen är livets förgänglighet. Det tog Carola Winberg och Karin Svensson vara på när de skapade trädgården.
Koreograferna Laïla Diallo och Mélanie Demers.Bild: Peter Frennesson
– Att bygga en tillfällig trädgård är ganska märkligt egentligen, berättar Carola Winberg. För det som är trädgård är ju att den pågår och förändras. Det här spelet mellan liv och död var en del i arbetet.
Föreställningen består av en i hög grad improviserad dans genom trädgården, in i teaterns foajé, och slutligen upp på stora scenen. I trädgården finns inga sittplatser, utan de nio dansarna rör sig genom ett utrymme där även publiken står.
–Vi suddar ut gränserna mellan vad som är teater, dans och performance, berättar koreografen Laïla Diallo. Trädgården ger oss den möjligheten eftersom publiken befinner sig så nära dansarna. Vi älskar tvetydigheten i att gränserna och parametrarna är annorlunda gentemot mer traditionella föreställningar.
Laïla Diallo och Mélanie Demers har varit vänner sedan de var tonåringar, men de har bara arbetat tillsammans en gång tidigare. Det var för tio år sedan.
– Det var läskigt och spännande på samma gång att jobba ihop, säger Laïla Diallo.
Riccardo Zandonà är en av dansarna.
– Det har varit intensivt men samtidigt väldigt trevligt, berättar han. Det blir extra intensivt med två koreografer. När man arbetar med en person är det ganska lätt att läsa vad personen vill. Nu är det två olika personligheter och smaker att anpassa sig till.
– Man fick verkligen pusha kroppen att hitta ett språk vi inte riktigt vad vana vid i början, men det har verkligen varit spännande.
Fakta

”Something about wilderness –and several attempts at taming beauty”

Premiär är den 26 maj. Föreställningen spelas fram till den 16 juni.

Varje föreställning pågår i ca 2 timmar.

Koreografi: Mélanie Demers och Laïla Diallo

Landskapsarkitektur: Karin Svensson och Carola Wingren

Musik: Jean-Sébastien Côté

Dansare: Maria Pilar Abaurrea, Sarah Bellugi Klima, Hazuki Kojima, Camille Marchadour, Peder Nilsson, Clara Olausson, Yiorgos Pelagias, Erika Poletto, Kristian Refslund, Jing Yi Wang, Riccardo Zandonà.

Gå till toppen