Kultur

Oeninghet i juryn om strömmad film

Netflix medverkan på Cannesfestivalen splittrar filmvärlden. Jurypresidenten Pedro Almodóvar säger att han inte tänker ge något pris till strömningstjänsten, men får mothugg av jurymedlemmen Will Smith.

Juryn i CannesBild: Mattias Oscarsson
Strömningssajten Netflix deltar i år i tävlingen om Guldpalmen med två filmer, Bong Joon Hos "Okja" och Noah Baumbachs "The Meyerowitz stories (new and selected)". Dessa filmer kommer i många länder att få premiär direkt på nätet, bland annat i Frankrike – vilket har upprört de franska biografägarna.
Cannes filmfestival försvarade inledningsvis sitt beslut, men har sedan backat och meddelat att från nästa festival, 2018, ska bara filmer för biografvisning inkluderas i tävlingen.
Att filmbranschen är delad i frågan märktes även på Cannesjuryns presskonferens. Jurypresidenten Pedro Almodóvar sa tydligt att han inte vill ge Netflixfilmerna något pris, och läste upp ett långt, skrivet uttalande på spanska där han värnade om biografen som visningsplats. Han varnade för att unga människor riskerar att gå miste om "den känsla av hypnos som en biografvisning kan skapa" och att "filmbilder ska inte vara mindre än den stol du sitter på".
Han fick mothugg av Will Smith, vars nästa film "Bright" får premiär på direkt Netflix i december.
– Mina tre barn går på bio två gånger varje vecka, men de ser också filmer på Netflix. Det är olika slags underhållning. På Netflix får de upptäcka andra slags filmer som kanske inte visas på biografer i närheten.
Även Amazon deltar med filmer på årets festival, bland annat Todd Haynes "Wonderstruck", men har valt att lansera sina filmer på ett mer traditionellt sätt, med biovisningar, innan de publiceras på strömningssajten Amazon Prime.

Cannes filmfestival

Cannes filmfestival invigdes i onsdags kväll. Festivalen pågår till den 28 maj, då Guldpalmen delas ut. Årets jury består av Pedro Almodóvar (jurypresident), Will Smith, Jessica Chastain, Paolo Sorrentino, Park Chan-Wook, Maren Ade, Agnes Jaoui, Fan Bingbing och Gabriel Yared.
Läs alla artiklar om: cannesfestivalen 2017
Gå till toppen