Lund

Hon vill få en bättre arbetsmiljö i sjukvården

Engagerad operationssjuksköterska och insändarskribent. Cornelia Kellner kompletterar med en master i arbetshälsovetenskap. Vägen utstakades dels av moderligt råd, dels av egna erfarenheter.

Cornelia Kellner från Helsingborg är operationsköterska på Sus i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vi har bestämt kaféträff på Lunds central. Cornelia Kellner har åkt in från Helsingborg på sin lediga dag för att hämta litteratur till sin master i arbetshälsovetenskap som hon läser på distans vid högskolan i Gävle.
Ämnesvalet gjorde hon av professionella såväl som personliga skäl.
Cornelia Kellner har konkreta erfarenheter av utmattningsdepression och hur stor betydelse arbetsmiljön har för hälsan. Häromåret sökte hon jobb närmare hemmet för att slippa nyckfulla pendlingsresor.
– Jag kom till en mer eller mindre kaotisk arbetsmiljö där det redan fanns missnöjda personalgrupper och att ansvaret som operationssjuksköterska spände över alldeles för många sektioner/operationsinriktningar för att man skulle kunna känna sig kompetent, och det i sig skapade en enorm stress. Minnet påverkades och jag fick sömnproblem. Mitt system stängde ner. All energi var som bortblåst. Men jag träffade förstående läkare som hjälpte mig att sortera mina känslor. Jag var jätterädd för att tappa lusten till yrket när jag äntligen hade hittat rätt och ville tillbaka till jobbet så snart som möjligt.
– Jag har blivit uppmärksam på mina gränser och har kommit ut på bästa sätt från en situation som inte var så bra.
Idag arbetar Cornelia Kellner halvtid på ortopedoperation i Lund, pluggar halvtid och jobbar extra på vårdavdelning i Helsingborg.
– Man måste själv arbeta kliniskt med det man vill förändra. Jag tror att det är svårt annars.
Att bli sjuksköterska var inte ett förstahandsval.
– När jag gick i nian fick vi skriva ett brev till oss själva att läsa tio år senare. Jag skrev att det enda som var säkert var att jag aldrig skulle arbeta i vården. Det var min mamma som föreslog sjuksköterskeutbildningen eftersom hon tycker att jag är duktig med människor.
För fem år sedan fick hon sin legitimation och valde att specialisera inom operationssjukvården.
– Under grundutbildningen fick jag möjlighet att praktisera tre månader i Norge och under några dagar följa arbetet på en operationsavdelning.
Idag jobbar hon på ortopedkliniken i Lund och känner att hon verkligen har hamnat rätt.
Nackdelen med jobbet är hudrelaterade.
– Sex till sju tvättningar av händer och armar gör att man får marinera sig i hudkräm när man kommer hem.
Å andra sidan har Cornelia Kellner lärt sig att blanda cement. Det används vid proteskirurgi.
Samhällsintresset och lusten att skriva får utlopp i Sydsvenskans och HD:s insändarspalter.
– Jag skriver mycket om vården och lokalpolitik. Som ateist intresserar jag mig för sekulära frågor. Ibland får jag lite trist respons, men rätten att uttrycka sig väger tyngre än otrevliga påhopp.
Senaste inlägget publicerades 30 april. Ämnet? Inte så oväntat den psykosociala hälsan bland de anställda inom Region Skåne. Cornelia Kellner menar att arbetsgivaren utbildar personalen i värdegrunder och bemötande istället för att gå till botten med de problem som har sin grund i arbetsmiljön.
– Tillgängligheten i vården hänger på personalen. Jag tycker att Regionen skulle rikta värdegrunderna mot sig själva som arbetsgivare och hur de ska förhålla sig till de anställda. Det är alarmerande att frånvaron i snitt bland sjukvårdsanställda är en månad per år.
Lägenheten i Helsingborg delar hon främst med sambon Dominic Sandner. Men också med de två rumsrena kaninerna Florence och Bonnie som trots det får tillbringa nätterna i sin bur. Klapprande klor främjar inte människors nattsömn.
Husdjuren har givit Cornelia Kellner en något oväntad erfarenhet.
En av dem fick nyligen ett pris i SM i keldjursklassen.
– Jag trodde aldrig att jag skulle medverka i utställningssammanhang. Jag var absolut den äldsta deltagaren.
I sommar väntar en grekisk ö, Bollnäs och Ljunghusen.

Cornelia Kellner

Bor: I Helsingborg.
Gör: Operationssjuksköterska i Lund. Läser arbetshälsovetenskap på halvtid och jobbar extra på lasarettet i Helsingborg.
Familj: Sambo Dominic Sandner, två rumsrena kaniner. Mamma Marianne med sambo Anders, hans två barn Martin och Matilda, systern Annie och brodern Max.
Fritid: Tränar crossfit. Spelade fotboll i tio år.
Gå till toppen