Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

JVM-hjälten: Kul att möta lillebror

De vann det historiska JVM-guldet 2012 – fem år senare är fem av guldspelarna redo att gå hela vägen med Tre Kronor. Närmast med en klassisk Finnkamp. – Det är alltid kul att möta lillebror, säger backen John Klingberg om VM-semifinalen med ett tandlöst garv.

Tandlöse John Klingberg är redo att möta "lillebror" Finland.Bild: Janerik Henriksson/TT
Klingberg var en av hjältarna den där klassiska trettondagsnatten i Calgary när Sverige tog sitt andra JVM-guld i historien och det första på 31 år.
Fem år senare är generationsväxlingen i svensk ishockey på väg med stormsteg. Hela 16 av spelarna i VM-truppen är födda på 90-talet, varav fem är från guldlaget i Kanada.
– Det är många som knackar på dörren. Vi har ett riktigt bra VM-lag nu, och det kommer att bli en ny generation så småningom. Det är många som vill vara med och slåss om platserna i landslaget, säger den offensive Dallasbacken som med sina fem poäng, ett mål och fyra assist, är den poängmässigt bäste backen i det svenska laget.
Klingberg var med redan för två år sedan i ett ungt svenskt VM-lag i Tjeckien som åkte ut i kvartsfinal.
Den här gången är de unga flygfärdiga på högsta nivån.
– Det är ganska naturligt att det kommer nu när man tittar på att de yngre killarna börjat ta för sig mer och mer, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.
Han stod i båset som assisterande förbundskapten till Roger Rönnberg den där magiska januarinatten 2012 och har dessutom haft flera av spelarna när han basade för U18-landslaget.
– Det är spelare som jag jobbat med under en längre tid och det är jätteroligt personligen. Där känner man lite stolthet över att ha varit med på den resan och nu ser man hur de tar för sig på den här scenen också, säger han.
John Klingberg har en stor glugg i munnen efter att ha fått två tänder utslagna och en spricka i käkbenet i samband med genrepsturneringen i Tjeckien före VM. Då missade han mötet med Finland som Tre Kronor förlorade med 2–3.
Efter 3-1-segern över Schweiz i kvartsfinalen i Paris tog svenskarna på fredagen tåget tillbaka till Köln där semifinalen spelas på lördagskvällen. Klingberg ser fram emot mötet mot Finland där han spelade en halv säsong i Jokerit 2011–12.
Han är kaxig och kallar grannen i öst för lillebror.
– Ja, de är lillebror. Jag tror de kommer att spela lite som Schweiz gjorde, tajt defensivt och att de försöker kontra när de får lägen. De kommer att försöka spela så tråkigt som möjligt mot oss, säger Klingberg.
Redo att bli en vinnare även i Tre Kronor.
Fakta

JVM-guldspelarna i landslaget

Jonas Brodin, back, 23 år, Minnesota.

John Klingberg, b, 24, Minnesota

Victor Rask, f, 24, Carolina.

William Karlsson, f, 24, Columbus.

Joakim Nordström, f, 25, Carolina.

Gå till toppen