Lund

Klart: Stenkrossen får vara kvar

Stenkrossen behöver inte rivas. Kulturverkstaden kan samsas med nya bostäder. Byggnadsnämnden är överens om en ny inriktning för området.

Stenkrossen har levt under rivningshot sedan Spyken slutade använda lokalen.Bild: Patrick Persson
Som Sydsvenskan tidigare rapporterat har Socialdemokraterna och Miljöpartiet svängt i frågan om att låta Stenkrossen vara kvar i nuvarande lokal. Sedan länge är bostäder planerade i området och de styrande rödgröna partierna har tidigare hänvisat till att planerna inte kan göras om.
Efter att ett förslag från Vänsterpartiet om att bevara Stenkrossen röstats ned i byggnadsnämnden i december sökte kulturverkstaden desperat efter nya lokaler.
Läs mer:Stenkrossen söker rivningskåk
Men i mars aviserade de rödgröna att ett nytt inriktningsbeslut för kvarteret Råbykungen-Stenkrossen skulle fattas av byggnadsnämnden. Beslutet som klubbades av nämnden i torsdags innebär att det tidigare planförslaget för området omarbetas så att minst 230 nya bostäder kan byggas utan att Stenkrossens lokal behöver rivas.
Läs mer:Rödgrönt utspel: Stenkrossen kan räddas
– Vi kan få in fler bostäder i kvarteret än vad som tidigare planerats och ändå bevara Stenkrossens byggnad, sa Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande, till Sydsvenskan tidigare i våras.
I de skisser som nu finns för området ska en offentlig park läggas på båda sidor om Hardebergaspåret. Det görs också plats för en multisportplan som gymnasieskolan Spyken kan använda.
Bostadskvarteren ska bestå av hus på fyra till sex våningar. Ett av dem får en ny förskola i bottenplan, ett annat hus integreras med Eos-hallen, och bostäderna och idrottshallen får då en gemensam entré.
– Under förutsättning att det är möjligt, säger Björn Abelson om de nya planerna.
– Vi hoppas att Eos-hallen ser det som en möjlighet att få en bättre entré. Hallen ligger en bit in på sin tomt och där kan man få in fler bostäder, säger Abelson och jämför med planerna för bostäder i direkt anslutning till Bollhuset.
– I den traditionella staden hade man bara en användning för varje yta. Nu bygger man mer tredimensionellt.
Den detaljplan för området Råbykungen-Stenkrossen som nu ska tas fram kommer att vara flexibel när det gäller platsen för Stenkrossen. Om kulturverkstaden skulle hitta andra lokaler kan marken användas för att bygga bostäder eller andra kulturlokaler istället.
Gå till toppen