Malmö

Kulsprutepistol skrevs ut med 3D-skrivare – provsköts och fungerade

Två vapen utskrivna med 3D-skrivare har beslagtagits i Malmö under våren. Helt funktionsdugliga, visar polisens provskjutning.

I samband med en husrannsakan på Professorsgatan i mitten av januari hittades ett vapen som skrivits ut med 3D-skrivare. En månad senare hittades ännu ett i ett parkeringsgarage på Hålsjögatan. Det senare påminner en del om det tjeckiska automatvapnet Scorpion, men är av kaliber 22.
Vapnet hittades i ett parkeringsgarage på Hålsjögatan i februari. Enligt polisen är modellen byggd med hjälp av en 3D-skrivare. Vissa delar, som pipa, mekanism, och magasin har förmodligen tagits från andra vapen.
Vid polisens provskjutning visade sig vapnet vara funktionsdugligt, enligt Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Det ska dock inte ha fungerat som en kulsprutepistol, utan som ett halvautomatiskt vapen.
– Det gick att avfyra flera gånger. Och det gick upp en ny kula hela tiden, säger han.
Stefan Sintéus har hört talas om liknande 3D-vapen i andra europeiska länder, men för Malmöpolisen är det ett nytt fenomen.
– Tekniken utvecklas så snabbt och den anammas av kriminella. När vi ser det är det viktigt för oss att agera och förhålla oss till det.
Framförallt hoppas Sintéus att domstolarna sätter ner foten.
– Vapenlagen är uppbyggd så att vissa delar är licenspliktiga och andra inte.
– Det behöver inte vara straffbart att inneha olika plastdelar, men sätter man ihop dem utgör de faktiskt ett vapen. Bara det att de faktiskt fungerar får mig att fundera över hur effektiv vapenlagstiftningen är, säger han.
Läs alla artiklar om: Printade vapen
Gå till toppen