Lund

Lärare från Malmö intar Konsthallen

Lunds universitet fyller 350 år. Det firar Lunds konsthall med att ställa ut sjutton lärare från Malmö konsthögskola.

João Penalva är en av konstlärarna som ställer ut när Lunds konsthall uppmärksammar universitetets 350-årsjubileum. Intill Penalvas videoinstallation finns en sju meter lång text som tvingar läsaren att vara aktiv.Bild: Ingemar D Kristiansen
Malmö konsthögskola, som är en del av Lunds universitet, har under sin blott 22-åriga existens hunnit inta en viktig roll inom svensk konst.
– Detta är bara ett urval av de cirka hundra lärare som under åren varit på konsthögskolan, men utställningen visar upp stor kvalitet och mångfald. Det är en stolthet för både Malmö och Lund, säger Åsa Nacking, kurator på konsthallen.
Bland utställarna finns feministiska konstnären och blivande hedersdoktorn Mary Kelly. Hennes verk innehåller berättelser från kvinnliga amerikanska soldater som deltog i Gulfkriget på 90-talet. I samma rum hänger de surrealistiska målningarna av Los Angeles-baserade Jim Shaw.
– Många konstnärer vill inte ge upp sitt eget konstnärskap till den grad som en professur kräver, men de kan ändå komma in och undervisa, säger Gertrud Sandqvist, även hon kurator.
Konsthallens kuratorer menar att de 17 utställarna från Malmö konsthögskola visar på skolans bredd och kvalitet.Bild: Ingemar D Kristiansen
En av dem är João Penalva. Till utställningen i Lund har den portugisiske konstnären tillbringat ett och ett halvt år med att lära sig något så ovanligt som att vissla ett klassiskt verk – Stravinskijs Våroffer från 20-talet. Resultatet är en visslande videoinstallation. På bild ses lindansaren Karl Wallendas sista vingliga uppträdande 37 meter upp i luften.
– Det var ett stort jobb att spela in, varje gång jag visslade fel fick vi börja om från början. På något sätt kände jag igen mig i Wallendas kamp. Den avgörande skillnaden är att jag fick chansen att göra om igen, för honom innebar misslyckandet slutet på allt, säger João Penalva.
Utställningen "Dit vindarna bär" visas på Lunds konsthall 20 maj till 17 september.
Gertrud Sandqvist, kurator på Lunds Konsthall under pressvisningen av utställningen "Dit vindarna bär". I bakgrunden hennes kollega Åsa Nacking.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen