Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moderatledaren: Bra att SD ger besked

SD:s besked om att de kräver inflytande för att stödja en moderat statsministerkandidat är ett bra besked, enligt M-ledaren Anna Kinberg Batra. – De säger nu tydligt att de kan hindra bildandet av en Alliansregering. Det är bra och viktigt att det kommer fram, sade hon vid M:s partiråd.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
I ett tal på partirådet idkade hon också självkritik och dömde ut den politik som M gick till val på 2014.
– Vi hade en ohållbar migrationspolitik. Vi hade inte tillräcklig integrationspolitik. Vi hade släppt taget om skolan. Vi saknade svar på nya frågor om trygghet och säkerhet och vi var arbetarpartiet som gick till val utan jobbpolitik, sade moderatledaren.
Hon nämnde inte riksdagsledamoten Patrick Reslows avhopp häromdagen till SD, men sade att det är "en tuff tid, där vi prövas som parti och jag prövas som ledare".
Kinberg Batra ursäktade sig indirekt för att vara otydlig och lämna invecklade svar. Men hon hävdar att flera partier har givit mer eller mindre komplicerade svar om regeringsfrågan efter nästa val. En del, sade hon, verkar ibland tro att M skulle kunna bilda regering med Socialdemokraterna.
– Men de verkar tänka på ett socialdemokratiskt parti som fanns för tio-tjugo år sedan, men som inte längre finns. Ett parti som ville ha höga skatter men ändå gick med på hälften kvar, sade Kinberg Batra som också kritiserade SD för att vara bakåtsträvare.
– De vill dra i bromsen, stoppa tåget, stoppa Sverige, stoppa världen i längtan efter någon fantasibild över hur det var förut.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger till Dagens industri att SD inte kommer att stödja Moderatledaren som statsminister, om SD inte bjuds till förhandlingsbordet först.
Han understryker att inget regeringsalternativ "kan få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss".
Moderatledaren anser att SD bara söker uppmärksamhet och samtidigt visar sig som ett oberäkneligt och oseriöst parti. De som kan tänka sig att rösta på SD för att slippa Stefan Löfven som statsminister bör tänka om, enligt henne. Det är bara en röst på M som säkrar det.
I januari öppnade hon för kontakter med SD genom att öppna för samtal (men inte budgetförhandlingar) i sakfrågor. Innebar inte det att hon räknade med stöd från SD för en borgerlig regering?
– Nej, jag har alltid vetat att det här är ett parti som har missnöjet först. De säger nej till mycket, men inte ja till någon tydlig plan.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, anser att SD:s besked visar att Moderaterna varit naiva om de trott att stöd kan räknas in från SD, utan inflytande i utbyte.
– Det var ett strategiskt och politiskt misstag, säger han om M:s öppning gentemot SD.
Gå till toppen