Lund

Mumintrollens värld utforskas i ny lekutställning

Lek i vattenfall, tält, fängelse och båtar. Möjligheterna är många när Kulturen förvandlas till Mumindalen i en ny lekutställning. På söndag är det invigning.

Medan andra barn leker i båten tar Alvar Lundqvist en paus i ett av alla Muminhusen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Redan under fredagen fylldes den 150 kvadratmeter stora Muminutställningen av barn från Spelmannens förskola som provlekte utställningen. Medan vissa provade den vattenfallsformade rutschkanan grillade andra korv över den glödande låtsaselden.
– Det är underbart att få ge barnen möjlighet att utforska böckerna fysiskt. När de får röra, klättra och känna så lever de sig in i en annan värld, säger utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen.
"Det roliga börjar nu när barnen äntligen får komma hit" säger Johanna Lisberg Jensen.Bild: Ingemar D Kristiansen
För att maximera upplevelsen kan barnen klä ut sig till de kända barnboksfigurerna, något som visade sig gå hem hos de flesta. Isabella Dos Santos Hammarlund klädde ut sig till den förtrollade fen.
– Nu ska vi ro hem till Muminhuset där Muminmamman väntar. Vi har tagit med oss korv i picknickkorgen, berättar hon när hon slagit sig ner i träbåten.
I fängelset taget ur boken Farlig midsommar stängde de polisklädda barnen in varandra. De flesta lyckades dock rymma genom hålet i fängelseväggen.
Ebbe Asplund hade problem att ha hatten på plats när han kröp in och ur Mårrans grotta.Bild: Ingemar D Kristiansen
Utställningen gestaltar en utomhusmiljö med sjöar, berg och skog. Ljusa färger, blommor och röda paraplyn pryder till största del lokalen, men i ena hörnet lurar Mårran i sin grotta. Här skapar de svarta trästammarna och det murrande ljudet en lite mörkare stämning. Det är dock inget som skrämmer Ebbe Asplund.
– Jag har varit i Mårrans grotta, men det var inte så läskigt. Det var bara roligt, säger han.
Alvar Lindén har läst böckerna hemma och kände igen sig i mycket av utställning.
– Jag fiskade från båten men fick ingen fisk, men det var kul ändå. Jag vill åka hit igen, säger han.
På söndag klockan 12 invigs Mumin - en lekutställning som pågår fram till våren 2018.
Gå till toppen