Kultur

Nya röster för unga

Scenen är de fåtaliga kvadratmetrarna i en kiosk. På denna trånga yta måste en ung anställd som inte begär mer än att ha ett okej jobb samsas med en nitisk butiksföreståndare som strävar uppåt i företagskedjan. I Sara Kadefors novell ”Till varje pris” skruvas situationen till när företaget utlyser en tävling om bästa butik och föreståndaren bestämmer sig för att vinna utnämningen till, just det, varje pris.
Kadefors lyckas göra en underhållande psykologisk thriller av butiksjobbets vardag, där varje hälsningsfras och överbliven bulle kan visa sig vara en fälla. ”Till varje pris” utgör glansnumret i förlaget Novellix senaste kvartett noveller, alla av författare förknippade med litteratur för unga vuxna, men även de nyskrivna berättelserna av Sandra Beijer, Elin Bengtsson och Johanna Nilsson är läsvärda.
I samband med boksläppet satsar förlaget också på att hitta nya röster genom att lansera en tävling för novellister upp till 26 år. Temat är ”Kaos”, vinsten att publiceras av Novellix. Trots ämnet förhoppningsvis en tävling som inte väcker lika hänsynslös rivalitet som i Kadefors novell.
Gå till toppen