Nöje

Redgrave skildrar flyktingars öden

80-åriga Vanessa Redgrave hade aldrig regisserat en film tidigare – men den pågående flyktingkrisen gav henne inget val. Nu lanserar hon dokumentärfilmen "Sea sorrow" i Cannes.

Vanessa Redgrave är i Cannes med sin film "Sea sorrow". Arkivbild.Bild: Grant Pollard/AP/TT
– Om bara ett enda liv räddas, är det värt allt besvär.
Vanessa Redgrave sitter i en hotellträdgård i Cannes och talar om dokumentärfilmen hon har regisserat om den pågående flyktingkrisen.
– Det vore absurt för mig att förlora hoppet, säger hon och fortsätter:
– Men samtidigt kan man inte basera någonting på hopp. Det är handling som krävs. Och om du bara räddar eller hjälper en enda människa skapar det en energi som sedan leder dig vidare.
Vanessa Redgrave är känd som en av Englands bästa aktriser. Hon har aldrig regisserat en film tidigare och hon kommer inte att göra det igen.
– Det var flyktingkrisen som sa att filmen måste göras. Jag gjorde filmen med min son Carlo. Han producerade, jag regisserade. Vi improviserade vår väg fram.
Filmen skildrar en rad flyktingöden och är gjord runtom i Europa. Och om det är arbetet med den eller åldern som gjort det är osäkert, men med åren har Vanessa Redgrave mjuknat i intervjusituationer. Förr vägrade hon tala politik eller om sin familj – nu kommer hon in på båda ämnena.
– Jag har varit en fruktansvärd mamma. Jag har tyckt om att vara det, men jag har så att säga aldrig investerat i det. Mina barn undrade ”varför är du alltid borta på inspelningar”, men jag tror att de förstod.
Hon vill inte hålla med om att hon tidigare varit mer politisk aktivist än skådespelare.
– Inte aktivist, jag har alltid jobbat som skådespelare. Politiken är inte det primära i mitt liv, även om det fanns en tid då jag var väldigt politisk och mycket dogmatisk och glömde bort det där med mänskliga rättigheter. Jag var medlem i Revolutionary Party och kampanjade för att komma in i underhuset för dem.
– Men i valet i juni ska jag rösta labour och jobba för vår lokala kandidat. Det är en röst mot Theresa May.
När ”Sea sorrow” går upp i England räknar Redgrave med att få motstånd från politiserade högertidningar som Daily Mail, där i princip allt som är fel i England skylls på flyktingar och invandrare.
– Men vi har större och större stöd hos allmänheten, och det stödet har ökat efter Brexit. Och därigenom kan vi slåss mot den fientliga delen av pressen, säger hon.
Fakta

Vanessa Redgrave

Född: 1937 i London, England.

Bakgrund: Dotter till skådespelarna Michael Redgrave och Rachel Kempson. Studerade vid Central School of Speech and Drama 1954 och gjorde teaterdebut i West End fyra år senare. Var en av Storbritanniens mest uppmärksammade unga skådespelare under 1960-talet.

Filmer i urval: "Blow-up – förstoringen" (1966), "Julia" (1977), "Kvinnoorkestern" (1980), "Mrs Dalloway" (1997).

Priser: Har en Oscar, två Emmypriser, två Golden Globe-priser och två priser för bästa skådespelerska från Cannesfestivalen i bagaget.

Aktuell med: Dokumentärfilmen "Sea sorrow" som visas på filmfestivalen i Cannes.

Källa: imdb

Gå till toppen