Världen

Solkraft ljusning för syriska flyktingar

De tiotusentals syrier som lever i det jordanska flyktinglägret Azraq har i flera år plågats av bristen på elektricitet. Men nu har lägret blivit först i världen med att bygga en solenergipark, enligt UNHCR.

Det jordanska flyktinglägret i Azraq öppnade i april 2014. Arkivbild.Bild: Raad Adayleh/AP/TT
De senaste två och ett halvt åren har de syrier som levt i Azraqlägret i Jordanien varit beroende av bärbara solcellslampor för ljus. De har inte heller haft möjlighet att skydda sin mat från den extrema ökenhettan.
När lägret i januari fick tillgång till elektricitet förändrades livet radikalt. Numera kan 52-åriga Fatima och hennes två söner ta ett glas kallt vatten och fortsätta med sina dagliga bestyr efter solnedgången.
– I Syrien var vi vana att leva på ett visst sätt, något som sedan rycktes bort från oss när vi blev flyktingar. När man är van vid elektricitet kan man inte föreställa sig hur det är att leva utan, säger hon till The Independent.
I veckan invigde UNHCR en ny solenergipark i Azraq och FN-organet beskriver det som den första som byggts i ett flyktingläger.
"Det ger en säkrare miljö för alla boende i lägret, öppnar möjligheter för försörjning och ger barn en chans att studera efter mörkrets inbrott. Framför allt ger det alla boende i lägret ett mer värdigt liv", säger FN:s vice högkommissarie Kelly Clements.
Fakta

Varma somrar, bistra vintrar

Flyktinglägret Azraq öppnade i april 2014. Det ligger i den jordanska öknen där somrarna är varma och vintrarna bistra. Här bor i dagsläget omkring 36 000 syrier.

En av de största utmaningarna för lägrets invånare har varit bristen på el, vilket har försvårat dagliga bestyr som att laga mat, tvätta kläder eller studera. Det har också gjort det svårare för kvinnor och barn att ta sig till duschrummen på ett säkert sätt om kvällarna.

Källa: UNHCR

Gå till toppen