Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tal R:s värld visas upp i ny utställning på Louisiana

Med sina färgrika och mångfacetterade verk kallas danske konstnären Tal R i sitt hemland för en av sin generations främsta och mest inflytelserika målare. Nu öppnas samlingsutställningen ”Academy of Tal R” på Louisiana – men i själva verket är titeln ironisk.

Tal R:s skulpturer på Louisiana som ställs ut mellan den 20 maj och 10 september.Bild: Anders Sune Berg
– Är det något Tal R inte är så är det en akademisk konstnär. Snarare är det som om han har bildat sin egen typ av akademi, även om han studerat vid Kungliga konstakademin i Köpenhamn och varit gästprofessor i Tyskland, säger kuratorn Anders Kold när vi ses på konstmuseet Louisiana.
Det är en av årets varmaste dagar. Solen står mitt på himlen och inga moln syns till – en sättning Tal R i sitt konstnärskap inte har mycket till övers för.
Istället är det månen som ofta väcker hans fascination. Något som syns i en av de första sekvenserna konstverk vi möts av, där "måne" och "mooning" är de stora ingångsorden.
"Den som försöker avbilda solen är antingen galen eller galen. Månen är mer för oss", berättade han i dokumentären "The moon above Copenhagen" från 2013.
Tal Rosenzweig, eller Tal R som han kallas, är en av Danmarks mest hyllade målare från sin generation. Under utställningen på Louisiana ges en samlad överblick av hans konstnärskap.Bild: Noam Griegst
Tal Rosenzweig, som han egentligen heter, föddes år 1967 i Tel Aviv.
Redan som ettåring flyttade han och hans familj till Danmark, där han sedan dess har varit verksam. Under 90-talet studerade han vid Kungliga konstakademien i Köpenhamn och år 1997 gjorde han museidebut på Louisiana i en utställning bestående av verk från lovande konstnärer från Skåne och Danmark.
Ett av dessa konstverk, kollaget "Red man", finns även nu att beskåda i stundande "Academy of Tal R" –en samlingsutställning vars syfte är att ge en överblick av Tal R:s "konstnärliga universum". Skulpturer varvas med skisser, målningar och kollage – allt ifrån Tal R:s tidiga dagar till två nyproducerade verk.
Anders Kold, kurator, beskriver Tal R som "oerhört skicklig".Bild: Oscar Kangro
– Det här är ingen konsthistorisk utställning eller en kronologisk överblick. Jag ser det här snarare som en upplevelse. Det finns inget som säger åt vilket håll du ska gå eller i vilken ordning du ska se verken. Vi har delat in konsten som ställs ut i olika sekvenser och de målningar eller skulpturer som syns kan vara från flera års tid, säger Anders Kold.
I Tal R:s konst, oavsett tillvägagångssätt, går det att finna genomgående teman. Anders Kold talar om en "frihetskänsla" som genomsyrar flera målningar samt en medmänsklig syn kring människor och föremål i samhällets utkant. Verkliga platser ges nya färger och dimensioner som vi annars inte ser, förklarar han.
Men trots denna människosyn och ödmjukhet inför stadens periferi är Tal R – lika lite som att betrakta som en akademisk konstnär – ingen socialrealist, enligt Anders Kold.
"Habakuk" från 2017 är ett av Tal R:s senaste verk. På "Academy of Tal R" finns det att beskåda.Bild: Anders Sune Berg
Mot slutet av vår rundvandring har Tal R själv – efter att ha hållit ytterst låg profil, iförd sin karakteristiska keps, vit piké och barnvagn i hand –redan lämnat Louisiana.
Anders Kold lotsar oss igenom en tunnel av skulpturer, en labyrint av skisser och en korridor med kollage och konstaterar avslutningsvis:
– Tal är en projektmänniska. Han kan fördjupa sig och bemästra en viss stil helt och hållet för att sedan lämna det helt.
"The Bend" från 2016, en av Tal R:s kändaste målningar.Bild: Anders Sune Berg
Gå till toppen