Signerat

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Tydlighet är nyckeln till valframgång.

Vad står Kinberg Batra för?Bild: Adam Ihse/TT
Är igenkänning vägen till framgång i politiken? I en ny mätning från Aftonbladet/Inizio tycks det i alla fall så.
Det har rört på sig rejält i opinionen sedan valet och en liten brokig trio har gått framåt rejält. Centerpartiet har ökat sitt väljarstöd med 123 procent, Sverigedemokraterna med 60 procent och Vänsterpartiet med 26 procent. Och de klara framryckningarna är inte det enda som de tre partierna har gemensamt, konstaterar Aftonbladets Lena Mellin.
"De har tydliga budskap och håller fast vid sina profilfrågor."
Väljarna känner alltså igen dessa partier och tycker sig få en klar bild av var de står.
Så är det knappast med Moderaterna vars väljarstöd, enligt Inizio, har sjunkit till 16,8 procent. Inte ens partiledaren Anna Kinberg Batra tycks vara riktigt säker på vad partiet står för idag. Tydligt är bara att hon inte företräder någon nymoderat politik i Fredrik Reinfeldts tappning. I sitt tal på Moderaternas partiråd i Stockholm på fredagen visade Kinberg Batra distans till sin företrädares skol-, integrations- och kriminalpolitik.
Även Socialdemokraterna backar i mätningen. S-ledaren Stefan Löfvens statsmannamässiga hantering av terrordådet i Stockholm gav visserligen en opinionsmässig uppgång, men den höll inte i sig, konstaterar Inizio.
Visst har S på senare tid lagt stort fokus på en av sina främsta profilfrågor: jobben. Men det blir alltmer uppenbart för väljarna att partiet inte angriper arbetslösheten på ett tidsenligt vis. Siffrorna från Arbetsförmedlingen är talande. I slutet av mars låg arbetslösheten på 4,1 procent för inrikes födda. För utrikes födda var motsvarande andel 22,2 procent.
Finanspolitiska rådet påpekade i veckan att regeringen borde öppna för enkla jobb med lägre ingångslöner än dagens. Men finansminister Magdalena Andersson (S) ville inte höra talas om det. Även fortsatt är det utbildningssatsningar och arbetsmarknadsprojekt som gäller, förklarade hon. Det vill säga samma slags åtgärder som enligt rådets utvärdering inte har haft effekt.
Och hur reagerar väljarna om storbanken Nordea flyttar från landet till följd av den S-ledda regeringens politik?
Miljöpartiet har också motvind. I Inizios mätning klarar de gröna inte ens riksdagsspärren. Märkligt, kan tyckas, med tanke på att intresset för miljö- och klimatfrågorna borde vara större än någonsin. Men de gröna har inte lyckats särskilt väl med att driva dem i regeringsställning. Många gamla sympatisörer säger att det inte längre känner igen sitt miljöparti.
En enskild opinionsmätning säger förstås väldigt lite om hur det kommer att gå i valet nästa år. Men i stort kan det bli som hos Inizio: att väljarna premierar partier som är tydliga med vad de vill och trovärdiga i sina profilfrågor.
Gå till toppen