Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inside Redhawks

Vad händer med Malmöikonen Carl Söderberg?

Bild: BILDBYRÅN
Carl Söderberg kom till VM spelsugen som få efter en tung säsong med Colorado Avalanche. Han hade fallit ned ett par pinnhål på NHL-stegen. Säsongerna med 48, 44 respektive 51 poäng hade följts upp med 14 poäng. I och för sig i NHL:s sämsta lag och med en begränsad istid.
Men den senaste säsongen har satt sina spår.
Den Malmöfostrade forwarden har inte riktigt stått att känna igen under VM. Åtta matcher. Noll mål. En målgivande passning.
Fullt förståeligt i början av turneringen, men han har fått sina chanser utan att få spelet att lyfta.
Hans kedjekamrat Linus Omark fick stryka på foten när fler NHL-spelare dök upp under turneringen, men Carl Söderberg blev kvar i laguppställningen. Helt rätt – eftersom man får ut mer av en formsvag Söderberg i en tät turnering än en liten finessforward som Omark.
Carl Söderberg har ändå vunnit närkamper och kunnat skydda pucken längs sargerna, men tajmingen, kreativiteten och den kraftfulla skridskoåkningen har långa stunder saknats.
Ett bristande självförtroende efter en knölig tid i klubblaget? Kanske.
Men jag har träffat få idrottsutövare med ett lika naturligt självförtroende som Carl Söderbergs.
Visst syns en tydlig skillnad jämfört med Söderbergs insats i World Cup, där han gjorde det riktigt bra i en begränsad roll och borde ha fått ett större förtroende.
Nåja, turneringen är inte över än.
Fortsättningen på karriären blir spännande att följa. Jag har varit inne på det tidigare: Carl Söderberg tjänar 4,75 miljoner dollar per säsong och har tre år kvar på sitt femårskontrakt.
Han kan bli kvar i Colorado och kämpa vidare.
Han kan trejdas till en annan klubb – men lönelappen gör honom inte till en stark bricka i en bytesaffär.
Den nya NHL-klubben Las Vegas Golden Knights kan suga upp honom i sin expansiondraft. Återigen: prislappen är frågetecknet.
Men jag utesluter inte heller att tankarna på en buyout cirkulerar.
I vilket fall som helst: Söderbergs kommande säsong blir en av de viktigare i karriären. Om han vill vara kvar som en elitforward i NHL måste produktionen upp.
Gå till toppen