Lund

Läsartext: Vi hyresgäster ska inte betala mer än andra i Lund

Det är inte rätt att någon speciell grupp ska betala mer än andra, skriver Brita Pewe.Bild: Sandra Henningsson
Svar till Christer Wallin (M) angående extra uttag av vinster hos LKF.
Läs mer:Fel om utdelning från LKF till bolagets ägare
Det är synd att du inte kan se hur många hyresgäster ser på era förslag till extra uttag ur LKF. Hyresgäster undrar ofta varför man måste höja hyrorna varje år när alla pengarna blir över, så kallade vinster som sedan går vidare till andra verksamheter.
Ni får redan avkastning som ägare, men det ni nu vill är att ta ut extra pengar utöver detta. Det är LKF som kallar till förhandlingar med hyresgästföreningen med krav på höjda hyror för att ha pengar till bolagets verksamhet.
Nu säger du i Sydsvenskan den 3 maj att ”vi ber våra bolag hjälpa oss genom en period då vi har det lite tuffare och kan undvika skattehöjningar och att detta ska vara tillfälligt några år.”
Det är inte tillfälligt när man år efter år vill rädda en dålig budget på detta sätt. 2015 tog ni 10 miljoner extra, 2016 ville ni ta 17 miljoner extra men fick inte igenom det då många reagerade på detta. I år och några år framåt vill ni ta 20 miljoner per år. Detta är inget annat än planerade extra uttag som hyresgäster ska betala, alltså ”extra skatt” för hyresgäster hos LKF. Att ni tar ut extra pengar från Kraftringen med 30 miljoner per år också gör inte saken bättre. Tvärtom!
Det var inte så här allmännyttan, som var en bra idé, var tänkt att fungera. Den skulle bära sina egna kostnader. Idag ska hyrorna till LKF tydligen också gå till bland annat ”hjälp att finansiera skolor, äldreomsorg, parkskötsel, kultur och mycket annat”, som du skriver.
Det är inte rätt att någon speciell grupp ska betala mer än andra för att ni ska slippa att beskatta alla lika. Höjda skatter är ju inte populärt och Lundabor betalar redan efter en hög skattetabell.
Att kalla dessa synpunkter för ”Fake news” är väl inte så väl genomtänkt.
Hyresgästföreningen som företräder sina medlemmar måste väl ändå reagera på detta?

Brita Pewe

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen